2009. február 7., szombat

Gyógyhatású húsleves

Mindkettőnkben bújkál valami. Valami betegségféle, ami még nem hódított teljesen teret magának, mert az ősz óta preventív szedett Béres csepp tudja a dolgát :-) Hősiesen küzd és védelmez :-) De azért itt-ott egy hapci, egy orrfújás, egy köhögés. Mindkettőnk irodájában sok ember fordul meg, s ennek most igencsak szezonja van!


Kiegészítő terápiaként így húslevest főztem, eleink is azt készítettek göthös időszakban, sőt gyermekágy idejére is, hogy mielőbb felerősödjön az újdonsült anyuka.


A fagyasztóban karácsony óta állomásozott egy gyöngytyúk, belőle készült a gyógyír. A gyöngyöst főnökömtől kaptam ajándékba, konyhakészre pucolva. Szentestére szántam, de aztán beütött a névnapi húst-hússal evészet, nem kívántuk. Pedig pedigrés gyöngytyúk, teljesen nyomonkövethető az életútja :-) Főnökömnél kelt ki a tojásból, ő nevelte, ő etette - meg is látszik a végeredményen, mert a néhai gyöngyös szép mellel és combbal büszkélkedhetett, gyönyörű aranysárga volt, tápról valószínűleg csak sejtései lehettek.

Nos, a belőle készült levestől még a holtak is feltámadtak volna, azt hiszem :-)








Gyöngytyúk leves



Hozzávalók:


  • 1 db egész, konyhakész gyöngytyúk
  • 4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál petrezselyem
  • fél fej karalábé és zeller
  • 2-3 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma
  • egész bors, só

A gyöngyöst szétdaraboljuk, a zöldségekkel egyetemben fazékba pakoljuk, felöntjük bőséges hideg vízzel, s szép lassan, éppen forrdogálva, 2-3 óra alatt megfőzzük. Sót csak másfél-két óra múlva adjunk hozzá.

A levesből kihalásszuk a zöldségeket és a húsokat, átszűrjük, s ízlés szerinti levesbetéttel tálaljuk, én daragaluskát főztem hozzá.



A vastagabb húsoknak (combok és a melle) némi előfőzött burgonyával, 1 nagyobb almával megágyaztam egy tepsiben (fűszere só, bors, kakukkfű), és sütőben pirosra sütöttem. Így lett belőle leves és második fogás is!

3 megjegyzés:

  1. Hu de jol hangzik. Meg is éheztem :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! Jobbulást nektek!

    VálaszTörlés
  3. Hm, lehet volt benne valami, orrfújás teljesen redukálódott, rohamosan javulunk :-)

    Mondom, hogy gyógyhatású húsleves volt :-D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.