2009. február 2., hétfő

Körkérdés: kedvenc szakácskönyveim

"Házi feladatot" kaptam Trinity "tanítónénitől", s mielőtt beírna az ellenőrzőmbe, szépen elkészítem :-))

Nos, nem vagyok eleresztve szakácskönyvek terén. Inkább jellemeznek a gasztroújságok, innen-onnan kivágott illetve netről kinyomtatott receptek (itt két óriási szatyrot tessék elképzelni dugig tömve). Egyszer láttam egy filmet, melyben a kislány megtalálja a konyhaasztal fiókjában az anyukája receptesfüzetét. Elképzeltem, hogy majdani gyermekem térdig fog járni az anyja receptjei között, ha rábukkan :-D

Ahogy a kérdés gurítójának, úgy nekem sincsenek meg korunk sztárjainak remekei, se egy Nigella, se egy GR, se egy J.O. Sőt, pironkodva bevallom, hogy egyetlen műsorukat sem láttam még soha - a helyi kábelszolgáltató nem teszi lehetővé... Ahhoz képest azért elboldogulok :-)

Mielőtt bárki is sírva fakadna :-)) ezeket tudom felmutatni:

Ételkészítési ismeretek

Trinity, de igen! Alapmű! Kinek Horváth Ilona, kinek F. Nagy Angéla, kinek a suliból az Ételkészítési ismeretek :-) Zseniális enciklopédia - vagy 1000 oldal és min. 2 kiló, a legalsó alapoktól elkezdve, részletes, pontos, tematizált - nagyon szeretem, 4 évig nyúztam heti rendszerességgel.

A saját példányom éppen kölcsönben van barátnémnál - hátha rákap a főzés ízére (alakul-alakul), a kép netről ollózott.



Stahl Judit: Enni jó!

A legelső Stahl-könyv, karácsonyra kaptam a megjelenés évében Zuramtól, hatalmas örömet szerzett vele! Szeretem, mert nem úgy kezdi, hogy végy egy kiló szarvasgombát és egyéb elérhetetlen dolgokat, hanem normál boltban beszerezhető alapanyagokból alkot finom fogásokat. Azóta persze van tőle még néhány könyvem, de ezzel kezdődött. A műsorait is szeretem. Hogy Nigella-utánzat? Összehasonlítási alapom nincs, de nem is érdekel, mert szerintem jól csinálja. Hadd ne említsem a főműsoridőben alkotó (?) sztárokat (?)...


Korpádi Péter - Patyi Árpád: Muffinok

Úgy rémlik, Stahl fertőzött meg a muffin-mániával. Nem nyugodtam, míg nem lett muffinsütő tepsim (köszi, angyalka!). Pikk-pakk finom sütemény, édes vagy sós, alig kell utána mosogatni, s mindig új ízekkel lehet előrukkolni. Szeretem. A könyv szintén Zuram ajándéka - ez a pasi ismer engem :-))




Papp Endre: A vendéglős és híres vendégei

Nagypapám ajándéka, még olvasmánynak is kitűnő! Amellett, hogy remek ételek vannak benne, ragyogó betekintés nyílik az akkori életbe. Papp Endrét nem kell bemutatni. A könyv minden egyes fejezete anekdotával kezdődik, fényképpel illusztrálva, 1-1 vendégszemélyiség étlapja szerint csoportosítva.

Néhány illusztris név a teljesség igénye nélkül: a walesi herceg (nem Charles), gr. Teleki Pál, Rákosi Mátyás, Honthy Hanna, Tito, Habsburg Ottó, Mick Jagger (irigy, irigy!)






Gasztroújságok, füzetek - a gyűjtemény egy piciny szelete

Szeretem a gasztroújságokat. Általában évszakonként tematizált, színes (majdhogynem szagos), ötletes. Hm, hamarabb veszek újabbat és újabbat, mint egy komplett szakácskönyvet. Mellette ott a fentebb már említett raklapnyi újságkivágás, kinyomtatott receptek. Ha soha többet nem olvasnék egyetlen új receptet sem, hosszú-hosszú ideig tudnék belőlük újdonságokat varázsolni :-) De azt hiszem, ez a veszély nem fenyeget, mágnesként húz magához az új.



Hasonlóan az olvasmányos fejezethez, aki itt és most olvassa a bejegyzést, s nem kapott még labdát, kérem tegye közzé szakácskönyv-gyűjteményét. A körkérdés már oly sok mindenkinél, keresztbe-kasul járt, hogy az Olvasóra bízom, megosztja-e másokkal könyvespolca tartalmát :-)

5 megjegyzés:

  1. Köszi Viki a választ!!!

    Jujj, csak nem értettél valahol félre? Mondtam én olyat, hogy nem alapmű az Ételkészítési ismeretek? Ha ez jött le belőle, akkor bocs, akkor rosszul fogalmaztam....Csak az enyém kívülről még a Tiédnél is retróbb, sima fehér tankönyv, nem látszik rajta semmi izgis:)

    Ez a Stahl Juci nekem is megvan!!!És tényleg jó!!
    Örülök,mert láttam Nálad olyat, amit még soha,és érdekes, szóval köszi, hogy bekukkanthattam a könyvek közé!!!
    (elképzeltelek térdig a kivágott recik közt:)))), jópofa lennél )

    Ps.: jó lett a fotódon az újítás, az aláírás! Figyelek ám én is:)))

    VálaszTörlés
  2. Viki!
    Meglepi vár a könyves bejegyzésemnél!!!Ne félj, nem feladat:))))

    VálaszTörlés
  3. Jó reggelt!
    Megint nem aludtál :-o

    Neeeem, nem értettem félre, nekem az Ék. a Horváth Ilona, közszemlére is tettem :-) A térdig érés a valóság, neki kéne fognom rendszerezni, mert nem ISO szerint vannak iktatva...

    Köszi a bókot, most megyek Hozzád :-)

    VálaszTörlés
  4. Viki, ejnyje, nincsenek ISO szerint, aztán szín, méret, forma, hozzávalók, stb alapján rendszerezve a receptes-tárak? :-)
    Tényleg jó az aláírásod.

    VálaszTörlés
  5. Jujjuj, most elszóltam magam :-)) Mennem kell továbbképzésre?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.