2009. február 4., szerda

Piacon jártam

Zuram ma 6-ra ment dolgozni, így aztán sebtiben én is összekaptam magam, és kimentem a piacra reggel - munka előtt. S milyen csuda dolgokat láttam! Egészen más dimenziókba helyeztem az egészet!

Eddig úgy gondoltam a piacra, hogy szerdán és szombaton kicsődül a fél város, tülekedik, letapossa a másikat, bambul. Fel nem bírtam fogni, mi lehet ekkora szám a piacban, mi vonzza oda az embereket önszántukból!!, hisz minden megkapható egyéb napokon is a boltokban.

Itt kérek elnézést mindenkitől, a piac ma reggel új arcával köszöntött reám. Új standok nyíltak, gyönyörű áruval.

  • Két tejes, ahol házitejet mértek, házi tejtermékek társaságában.
  • Sajtok, sokféle ízben, formában, többfajta négylábú tejéből készítve. Talán MaiMoni emlegette valamelyik nap a Cserpes-féle sajtokat, legnagyobb meglepődésemre találkoztam a márkanévvel! Ja, nem a Lehel-csarnokban járunk, nem bizony!
  • Csábító savanyúságok, gusztusosan kiporciózva, nyálcsordítóan.
  • Gomba-stand, bámulatos kínálattal, a standard csiperke talán nem is volt :-)
  • Zöldségek és gyümölcsök halomban, szédületes választékban.
  • Van egy néni, állandó helyen a középső bejáratnál, kizárólag szezonális áruja van, most friss sült tököt árult kedvesen.
  • Házisütemények, cukrászok harmatfriss költeményei.
  • A henteseknél gyönyörű húsok.
Odáig és vissza voltam, csak sétáltam tátott szájjal, álmélkodva, teljesen elvarázsolt a hangulat, a színek, illatok, a változatosság, a kínálat. S arra gondoltam, hogy kőbe vésett elveimet igencsak feladom - miszerint soha nem megyek piacra - és a szerda reggeleken munka előtt feltöltődök a látványtól, veszek ezt-azt, nézelődök.

Öregszem :-)

4 megjegyzés:

  1. És az milyen csuda érzés, amikor már ismerősként köszönnek rád az árusok, ismerik a szokásaidat, és elteszik neked azt, amiről úgy gondolják, örömet szereznek vele! Piacra járni nagyon jóóóóóóóóóó!

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, ehhez is fel kellett nőnöm, hogy értékelni tudjam, s ne csak a tülekedést, tolongást lássam, hanem a valódi értékét :-))

    Esetleg recepteket cserélni kofákkal...

    VálaszTörlés
  3. Egy ilyen piacot hiányolok én a városkánkból ... pedig hajdanán híres-neves vásáros hely volt ... de állítólag nincs piac, mert nincs rá igény ...
    Jól teszed, kezdj el lejárni, hetente egyszer, aztán kétszer, tavaszidőtől pedig már naponta!

    VálaszTörlés
  4. Szó szerint vásáros hely, igaz? :-D

    Azt hiszem, a szerda reggelek maradnak meg nekem: még nincs tömeg, feltölt, ráadásul nem költök el egy fél vagyont :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.