2009. február 12., csütörtök

Gibanica

Kívül ropogós, belül krémesen lágy - ő a gibanica. A balkán konyha egyik kedvelt fogása, a szerbeknél az ünnepi asztal elképzelhetetetlen nélküle.

Megint visszatért a tél - remélhetőleg már nem sokáig!! - s nyáridéző ízre vágytam. Ha nyár, akkor sopszka saláta, de most nincs szezonja azoknak a zöldségeknek. De ha sopszka saláta, akkor bizony feta, s az mindig kapható!

A recept első olvasatra megfogott, hidegen - melegen egyaránt pompás!




Gibanica



Hozzávalók:

  • 2 cs. réteslap (8 lapos)
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg feta
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojás
  • só, bors, bazsalikom/oregánó
  • kevés olaj
Egy közepes tepsit kibélelünk 4 db réteslappal, közéjük néhány csepp olajat kenünk.

A túrót, a fetát összetörjük egy tálban, hozzáütjük a tojásokat, lazítjuk 2 dl tejföllel, sózzuk (óvatosan, a feta sós!), borsozzuk, fűszerezzük bazsalikommal és/vagy oregánóval. Ha nagyon sűrű lenne, kevés ásványvízzel lazítható.


A másik csomag réteslap lapjait egyesével "összegyűrjük", beleforgatjuk a túrós-fetás masszába, s a lapokkal kibélelt tepsibe szépen egymás mellé tesszük. Ha marad a masszából, rálocsoljuk. A tésztacsomókat befedjük a maradék 4 réteslappal, pici olajjal meglocsoljuk a tetejét, s forró sütőben aranybarnára sütjük, kb. 30 perc alatt.

Kockára vágva tálaljuk.

13 megjegyzés:

  1. Jé, én az édes változatot sütöttem, de ez is nagyon jó! Arra emlékeztet, amit a görögöknél ettünk sósan....Persze, hát az is a balkánhoz tartozik és a konyhájuk isteni!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, juhtúróval még nem próbáltad?
    Tudod, a Zurad kedvéért... :))
    Bár nem tudom, milyen lenne együtt a fetával?

    VálaszTörlés
  3. Trinity, nekem ez az íz bolgár emlék, olyan jókat nyaraltunk ott, te jó ég...

    Vesta, juhtúróval még nem :-) De biztos nagyon finom lehet, itt eredeti morzsalékos szlovák brindzát lehet kapni - néniktől. Annak aztán olyan, de olyan bukéja van :-D

    VálaszTörlés
  4. Tudom, Viki, gondoltam a bulgáriai gasztro-beszámolódra! Görögország és Bulgária úgy hiszem, nemcsak földrajzilag, de ételeiben is közel van....
    Én a brindzát rendszeresen használom juhtúró helyett:) Gyakrabban botlok bele:))

    VálaszTörlés
  5. Viki, ez szuper, a horvát tengerparton ettem ilyet, ahogy olvastalak, hallottam a tengervíz zúgását :-)

    VálaszTörlés
  6. Ó, evés közben nekem is "látomásaim" voltak, csupa-csupa nyári kép :-)

    Erre éjjel 15 cm-es hó hullott, s még mindig esik...

    VálaszTörlés
  7. Azt gondolon, nálunk ezt hivják bureknek.

    VálaszTörlés
  8. Burek? :-O Ennek utána kell néznem!

    VálaszTörlés
  9. Bocsi, hogy közbeszólok, de ez nem gibanica. Ez burek. A gobanica szlovénia keleti részén honos, rétesszerű, rakott sütemény, amit a túró mellett még mákkal, dióval és helyenként almával töltenek meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, hogy kozbeszolok, de tevedsz. EZ a gibanica (legalabbis egy derivatja, az eredetiben nincs sem feta, sem bazsalikom, sem oregano, de bors is inkabb mutatoba...)
      Amirol te beszelsz, az a Prekmurska gibanica.
      Wiki linkek:
      Gibanica: http://en.wikipedia.org/wiki/Gibanica
      Prekmurska gibanica: http://en.wikipedia.org/wiki/Prekmurska_gibanica

      Udv Szloveniabol ;)

      Törlés
    2. Köszi Moncsa a pontos leírást :-)

      Törlés
  10. A gibanica Dél- szláv konyhán honos pl. Szerbiában erőteljesen használják :)a burek hasonló de azt inkább pékek csinálják és abban különbözik hogy vastag tésztával és kerek tepsiben sütik !!! Üdv.A.

    VálaszTörlés
  11. Adri, köszönöm a pontos leírást :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.