2009. február 18., szerda

Mogyoróvajas keksz

Valamelyik héten a Lidl-ben amerikai jellegű dolgokból volt akciózás, melyből a mogyoróvajat emeltem be a kosaramba. A crunchy verziót. Összehasonlítási alapom nem volt, még sosem ettem mogyoróvajat :-)

Míg olvasgattam az üveg hátoldalán lévő címkét, magamban szörnyülködve hallgattam a mellettem álló házaspár vitáját, hogy vajha melyik muffin alapport válasszák, a csokisat vagy a simát... Muffin porból? Jééééézusisten! Meg sem mertem mukkanni, de erős késztetést éreztem, hogy szóljak s észhez térítsem őket, hogy muffint keverni pofonegyszerű, s attól, hogy csini kis dobozból szórják tálba a ki tudja miből lévő port, attól ugyan nem lesz amerikás életérzés :-( Hihetetlen, mit hoz ki az emberekből a reklám...

Vissza a mogyoróvajhoz. Mirelle-nél ódákat olvastam róla, s hogy szörnyű függőséget okoz, szirénhangon hívogatja az embert a felbontott üveg :-D S hogy otthon is előállítható. Sós ízre tessék felkészülni, nekem ízlett is elsőre. Találtam egy remek receptet, pillanatok alatt elkészíthető keksz. Mivel hétvégén nem sütöttem (ritkaság!) - egyik nap szánkózás, másik nap vendégség sütemény zárszóval - csúnya elvonási tüneteim lettek.

Így aztán míg Zuram nagy hóhányóvá változott, szaporán megsütöttem ezt a kekszet. Mirelle, figyelem :-)



Mogyoróvajas keksz

Hozzávalók 32 nagyobbacska darabhoz:

  • 12,5 dkg margarin
  • 4 ek mogyoróvaj
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 1-1 mk. sütőpor és szódabikarbóna
  • a tetejére durvára vágott csokoládé
A puha margarint kikeverjük a mogyoróvajjal, cukorral, a tojással, hozzáadjuk a liszttel előzetesen elkevert sütőport és szódabikarbónát. Egy rugalmas, jól golyózható masszát kapunk.

A tésztából dió nagyságú gömböket formázunk, egymástól tisztes távolságra sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, majd villával/ujjheggyel/pohár aljával kicsit meglapítjuk. A korongok tetejére durvára vágott csokoládét szórunk, s előmelegítet sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha az alja már picit barnulni kezd, a csoki megolvadt a tetején, de a keksz maga még elég sápadtnak tűnik. Utána egy pillanat alatt képes megégni és csontszárazra keményedni!

A tepsiben hagyjuk kicsit szilárdulni, mert forrón még nagyon puhák, de néhány perc alatt kezelhetővé hűlnek, s szépen leválnak a sütőpapírról.



Pohár hideg tejjel pompás tízóraira vagy uzsonnára.

8 megjegyzés:

  1. Én a palacsinta-portól vagyok rosszul... Meg van még elég sok ilyen butaság.

    VálaszTörlés
  2. Fini kekszek, olyan cookie szerűek.....Sós is édes is?? Inkább édes lehet.....

    Jajj, a boltokban én is nagyon nehezen teszek lakatot a számra:O Néha olyan szívesen tartanék egy kis felvilágosítást, de tutira megsértődnének és elküldenének melegebbre...Ami még engem kiakaszt: a kókuszgolyópor:OOOOO HIHETETLEN emberi butaság kell hozzá, nem?

    VálaszTörlés
  3. Nem fogjátok elhinni, hogy a gazdaságosban még miket láttam: creme brulee por, csoki mousse por, ááááááááááá. Levettem, elolvastam, és dobtam az agyamat! A creme brulee-hez oda volt csomagolva a karamellizált cukor is, jééééééééézus! És tutira van, aki meg is veszi!

    Ízre inkább édes, sósmogyoró alapízzel, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  4. KÓKUSZGOLYÓPOR????? Nem mondod, hogy ilyen is van???

    VálaszTörlés
  5. Figyeltem. ;) Mentettem. :)

    VálaszTörlés
  6. A kókuszgolyó por ott van a keksztekercspor mellett:)
    Azért a nagy cukrászremekek ott vannak, pl. nincs instant zserbó, vagy rákóczi túróspor

    VálaszTörlés
  7. Max, ne fessük az ördögöt a falra :-D

    Láttad a Szárnyát vagy combját c. filmet? Abban csináltak műcsirkét, műsalátát gumiból a gyárban, s adták el a tudatlan embereknek :-))

    VálaszTörlés
  8. sziasztok! Megtudná valaki mondani, hogy a mk.szódabikarbóna az hány gramm kb.? vagy teáskanál?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.