2009. február 21., szombat

Kenyérsütés római tálban

Zsannamanna kolléganőnél láttam ezt a fajta kenyérsütési technikát. Fényképpel dokumentálva, cserepeket ígérve :-)

Egy ideje sütőben sütöm a kenyereket, a gép dagaszt és keleszt. Valamelyik nap a neten bóklásztam, s E.Margit oldalán időztem. Ott végignéztem néhány videót, kenyérformázás, kifliformázás, és ámulva bámultam a képsorokat. Vesszőparipám lett a "hogyan szereljük fel a cserepeket a kenyérre"... Limara kenyerei látva... Meghajolok előtte :-.)

Sok tanácsot találtam, kaptam a "cseréprakás" technikájáról:
 • mindenképpen valamilyen zárt térben süljön a kenyér, hogy jó kis gőz tudjon körülötte kialakulni, pl. jénai edény tetővel, nagyméretű sütőzacskó, stb.
 • sütés előtt és után meg kell spriccelni hideg vízzel a tésztát - be kell még szereznem egy virágspriccelőt!
 • sütés után azon forrón hidegre kell tenni a kenyeret
Ilyen méretű jénaim nincs, a sütőzacskós verzió sem hozott átütő eredményt. S akkor megláttam a római tálas technikát! Fedett sütőedény, ráadásul a spriccelés is megoldva egyúttal, hisz az edény tetejét hideg vízbe kell áztatni sütés előtt! Most az időjárás is kedvez, tegnap este olyan mínusz 10 fok volt odakint :-)

Sok beszédnek sok az alja, ímhol a végeredmény!
Fehér kenyér római tálbanHozzávalók:

 • 2 ek olaj
 • 1 ek ecet
 • 3,75 dl langyos víz
 • 70 dkg liszt
 • 2 tk. cukor
 • 3 mk. só
 • 2,5 dkg friss élesztő
 • parányi margarin a tál kikenéséhez

A hozzávalókat érkezési sorrendben a kenyérsütő gép üstjébe pakoltam, dagasztó-kelesztő programra állítottam. A dagasztás után 5 perccel kivettem a tésztát, áttettem egy nagyobb tálba, és tiszta ruhával letakarva, plusz egy kispárnával rásegítve langyos helyen egy órát kelesztettem. 70 dkg lisztből való megkelt tésztát nem fogad be az üstöm :-)

Miután megkelt, lisztezett munkapulton alaposan átgyúrtam, veknire formáztam. A mázas! római tál alját (áztatás nélkül!) alaposan kikentem margarinnal, belefektettem a formázott tésztát, s konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem. Míg a tészta kelt, a tál tetejét hideg vízben áztattam.

A megkelt tészta tetejét 3 helyen bevágtam, hideg vízzel óvatosan átkentem, a tálat befedtem a beáztatott tetejével, s hideg! sütőbe helyeztem. 10 percig maximális energián sütöttem, ennyi idő alatt alaposan átforrósodik. Utána visszavettem 180 fokra, 20 percet sütöttem fedő alatt, újabb 20 percet fedő nélkül.

A sütési idő letelte után a kenyeret rácsra tettem, átkentem hideg vízzel, s azon forrón kirohantam vele az erkélyre a mínuszokba. A hangját nem hallottam, mert rácsuktam az ajtót - belülről :-)

10 perc múlva behoztam, és a képen látható kenyér mosolygott rám. Oké, még nem precíz hódfarkú cserép, de valami elkezdődött :-) Az íze remek, ropogós a héja, foszlós a belseje...

Zuram kommentje: ilyen jó kenyeret még sosem sütöttél, mit csináltál vele? Olyan, mint a bolti! Kell ennél szebb bók? :-DD

Citromfű, köszönöm :-))

14 megjegyzés:

 1. Nos, Viki, akkor már a tetőfedés is megy...Félre a tréfával: eszméletlenül szép cserepeket raktál rá:)))

  VálaszTörlés
 2. Gyönyörű a kenyered, gratulálok! :))

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm Lányok, nevessetek ki, de majdnem megkönnyeztem :-))

  VálaszTörlés
 4. SZia!
  Nagyon ügyes vagy!
  Ilyen rövid idő alatt megsült?

  VálaszTörlés
 5. Viki, ez gyönyörű! Gratulálok!

  VálaszTörlés
 6. Renáta, ez összesen 50 perc, tökéletesen átsült!

  Citromfű, halál boldog voltam :-) Köszönöm a szuper ötletet! S ahogy mondtam, Zuramat úgy kellett elkergetni mellőle, nehogy felfalja az egészet :-D

  VálaszTörlés
 7. Dehogy nevetlek ki, én még ma is minden kenyeremnél roppant büszkeséget érzek. Izgatottan lesem mindet, hogy mekkorára fog nőni, cserepesedik-e rendesen....pedig három éve sütöm nap mint nap:))

  VálaszTörlés
 8. Szia Viki!
  Megsütöttem ma a kenyeredet! :)
  Nagyon jó állagú, ropogós héjú és annyira foszlós...nagyon finom!
  Köszönöm a receptet!
  Szintia

  VálaszTörlés
 9. Limara, nagyon megkönnyebbültem :-) Szerintem ezek olyan szuper dolgok :-)


  Szintia, gratulálok! Örülök, hogy ilyen jól sikerült, söpörd be az elismeréseket érte!

  VálaszTörlés
 10. Még másnaposan is finom puha volt! Jóízűen bekebelezte a családom az utolsó morzsáig! :)
  Szintia

  VálaszTörlés
 11. Nektek megsül az alja is a római tálban? első sütésre az enyém is ilyen ropogós lett de az alja nem nagyon sült meg, légkeverésesben sütöttem.

  VálaszTörlés
 12. Örülnék ha vki jó tippet adna a rómaiban sült kenyérhez, h jól átsüljön az alja is,én kézzel szoktam dagasztani nincs gépem.e mail címem feherangyal@vipmail.

  VálaszTörlés
 13. feherangyal: U.I nekem légkeveréses sütőm van azon milyen hőfokon kell sütni?

  VálaszTörlés
 14. Ez a római tálas ötlet bennem is motoszkál régóta. Jó, hogy rátaláltam, ki is fogom próbálni, most sokan leszünk, elfogy egy ekkora kenyér. Amúgy egy félkilós kenyérrel 3 napig elvan a családunk. Kenyérlisztet használtál?
  Gyönyörű lett ez a cipó.

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.