2009. február 11., szerda

Szilvalekváros torta

Régóta sütöm már ezt a tortát, s pont nemrégiben láttam több helyen is különféle variációit, sütötte januárban pl. Limara, Maimoni, s megerősítem az előttem szólókat: isteni finom!


Sütöttem már buliba, születésnapra, blog születésnapra Max-nak (aminek úúúúgy tört a teteje), névnapra, ajándékba, vagy csak úgy, minden indok nélkül.


Most indokolt volt a hétköznapi tortasütés. Volt egy céges ügyünk, majdnem egy éve húzódott már, múlt héten került pont a végére kínok-keservek, szőrszálhasogató ügyintézők és szentségelések után :-) Az ügymenet során aztán elkezdtük mondogatni, hogyha ennek valaha vége lesz, megünnepeljük! Most érkezett el ez a szép nap, szilvalekváros tortával búcsúztattuk az ügyet és az ügyintézőt :-)))







Szilvalekváros torta



Hozzávalók:

  • 5 ek (házi) szilvalekvár
  • 3 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 mk. fahéj
  • 8 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
Töltelék:

  • 4-8 ek. szilvalekvár (ízlés szerint)
Tetejére:

  • 1 tábla ét tortabevonó
  • 2 ek. olaj


A szilvalekvárt simára keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a puha margarint. A sütőport összekeverjük a liszttel, a lekváros masszához adjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tortaforma/kisebb tepsi alját kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, s az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt (tűpróba!!) készre sütjük.


A formából óvatosan kiborítva rácsra tesszük hűlni - így nem lesz szalonnás az alja! Ha kihűlt, kettévágjuk, s megtöltjük ízlésünknek megfelelő mennyiségű szilvalekvárral.


A tortabevonót kockákra törjük, hozzáadunk 2 ek. olajat, s mikróban 500 W-on 2 perc alatt megolvasztjuk (pikk-pakk a gőzös olvasztáshoz képest). A torta tetejére öntjük, tessék-lássék elsimítjuk, s inkább hagyjuk körös-körül rusztikusan lecsorogni az oldalán.


9 megjegyzés:

  1. Kaphatok egy szeletet? :))

    VálaszTörlés
  2. Naná! :-)))

    Muffinformában próbáltad már? Nagyon jól süthető benne ez a tészta!

    VálaszTörlés
  3. hmmmmm.
    Ezert nincs nekem mar szilvalekvarom. Illetve most mar van, mert beszereztem!
    En kiprobaltam hecserli-birsalma lekvarral is es nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  4. Ugye-ugye? Bűnbe visz :-) S komoly függőséget okoz!

    Azért szívesen megkóstolnám a hecserli-birsalmás verziót, hmmmm...

    VálaszTörlés
  5. Most mondjam azt, hogy telepátia??? Ma rendeltem anyukám elfekvő készletéből egy üveg szilvalekit! Szerinted vajh miért????:)))
    Mit gondolsz, a pénteki suli-farsangra vihető, ugye? Tudom , hogy finom, ahhoz kétség nem fér...Nem az a kenődősen krémes, azért gondoltam rá.....

    VálaszTörlés
  6. Telepátia :-)

    Farsangra nagyon jó lesz! Esetleg süsd meg kisebb méretű szögletes tepsiben, s akkor csini kis kockákra lehet felszeletelni - egyszerűbb megenni talán, mint a tortaszeletet.

    Andris minek öltözik??

    VálaszTörlés
  7. Igen, ez az, maga a bűnbeesés ez a torta! És vhogy egy soha nem elég ... nem is értem :-)

    VálaszTörlés
  8. Két szeletet "hazamentettem" Zuramnak, én meg sem kóstoltam. Hozzáfogott nagy lelkesen, és már a másodiknak is megette a felét, mikor megkérdezte, én ettem-e belőle :-)

    Mint a Pöttyös pont 2 reklámja :-D

    VálaszTörlés
  9. Ez valami fenséges és több jelzőt nem is lehetne rá illeszteni mert nincs elég jelző amivel el lehetne látni ezt a sütit. Az íz önmagáért beszél.Erzsi

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.