2009. március 16., hétfő

Kolbászkrémes csirkecomb

Zuram szüleit vártuk a hétvégén vendégségbe. Apósom a húst hússal evők közé tartozik, s az sem baj, ha a hús pörkölt, sülthús, esetleg rántott hús formájában nyer új értelmet. Egy pörkölt-fan :-) Minden!! hétvégén lefőznek egy irdatlan kondér pörköltet, amire rájárnak kb. szerdáig, és alig várja, hogy újra hétvége legyen, amikor is készül a friss adag... Elpusztulnék, az biztos :-)

Ennek fényében előrelátóan eltettem a fagyra az egész liba mellét, hogy milyen jó lesz az majd a márciusi vendégjárásra! Elő is vettem boldogan, megsütöttem, és elszörnyedve konstatáltam, hogy a libamell "gyapjúprogramon" sülhetett, mert felháborítóan összement! Pánik után gyors fejtörés, és beugrott ez a recept. Stahl Judit: Gyorsan, valami finomat! c. könyvéből kimaradt, s a Nők Lapjában megjelent (általam kitépett és archivált) étke. Azért maradt ki, mert bár S.J. 36 perc alatt tudta elkészíteni, a próbafőzés során a kolléganőjének 43 perc alatt sikerült. Ebben a könyvben pedig alap volt, hogy minden étel max. 35 perc alatt készüljön el.



A recept pedig - tekintet nélkül az időre - jött, látott és győzött! Apósom elégedetten falatozott, szó nélkül, lelkesen, Zuram anyukája pedig (hasonlóan az almás-mákoshoz) elkérte a receptet :-) Mit is mondhatnék egyebet?


Kolbászkrémes csirkecomb

Hozzávalók:
  • 8 felső csirkecomb
  • 30 dkg lángolt kolbász (vagy házi vastagkolbász)
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 dkg puha vaj
  • só, bors

A csirkecombokat megmossuk, sóval, borssal ízesítjük, a bőrét ujjunkkal meglazítjuk.

A kolbásznak lehúzzuk a héját, kézzel szétnyomkodjuk (vagy késes betétű robotgéppel), hozzáadjuk a reszelt sajtot, a puha vajat, az apróra vágott petrezselymet és a zúzott fokhagymát. Ezt a masszát töltjük arányosan a csirkecombok bőre alá.

Tepsibe sorakoztatjuk a combokat, kevés vizet aláöntve fólia alatt puhára pároljuk (nagyságfüggő, 30-45 perc), majd a fóliát levéve ropogós pirosra sütjük.

A sajtos-fokhagymás kolbász aromája átjárja a semleges ízű csirkehúst, egészen más dimenzió! Tetszőleges körettel, akár egy nagy tál salátával tálaljuk, hidegen is nagyon fiom!

7 megjegyzés:

  1. Micsoda ropogósra sült! Van még esetleg egy kevéske???:) Ebédre épp jól jönne...Lehet tudni, mi lett az összement libamellel, mert azzal is csak lett valami:)

    VálaszTörlés
  2. Esetleg cserélhetünk:)))Én küldök egy kis sütit, na???

    VálaszTörlés
  3. Már múlt idő :-) A libamellel együtt, ami hogy, hogy nem, elpárolgott a tálról, após háromszor szedett, a májam meg csak hízott :-)

    Zsiradék nélkül sült ilyen ropogósra, a világon semmivel sem locsolgattam, ne tucsogjon.

    Azért a sütit elfogadnám :-DD

    VálaszTörlés
  4. Tömény, de jól hangzik.
    Remélem, anyóspajtás nem lesz féltékeny konyhai remekműveid miatt.

    VálaszTörlés
  5. Á, azért annyi kolbi nem volt benne, hogy drasztikus legyen, épp csak vékonyan a bőre alatt, az íze kedvéért :-)

    Anyós tök jó fej, aki elismeri a saját konyhai határait, csak és kizárólag a régi, bevált recepteket főzi egész évben. Kb. 10-15 fajta ételt.

    VálaszTörlés
  6. Előbb nem írtam, nagyon frappáns a gyapjúprogram sütés :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.