2009. március 19., csütörtök

Sajtos zsömle

Zuram nem vesz részt a tisztítókúrában, neki rendes kaját kell ennie. Egyrészt mert pasi :-), másrészt mert gyomor terén meglehetősen problémás... Most nem sütök kenyeret, mert egyedül eszi és akkora mennyiség ránkszáradna, így zsömlére szavaztam.

Sajtos zsömlére. Puha, foszlós bélű, ropogós az alja. Olyan illata van sülés közben, hogy elképesztő! Egy adaggal tessék vigyázni, frissen-langyosan szabad levegőn hamar párolog :-))



Sajtos zsömle

Hozzávalók 8 normál méretű darabhoz:

  • 1 ek. olaj
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 dl víz
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt füstölt (vagy egyéb karakteres ízű) sajt
  • 2 tk. cukor
  • 2 kk. só
  • 2,5 dkg élesztő
  • tetejére tetszés szerint szezámmag, tökmag, napraforgó, mák...

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe helyezzük, megdagasztjuk, megkelesztjük. A sajt és a tejföl miatt viszonylag lágy lesz a tészta!

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, és 8 egyenlő darabra vágjuk. Egyenként gombócokat formálunk belőle, és sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. 20 percig langyos helyen kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel. A megkelt zsömlék tetejét lekenjük vízzel, megszórjuk kedvünk szerinti magokkal, és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

6 megjegyzés: