2009. március 28., szombat

Spenótos-túrós pite

Akut tavaszhiányom van! Ha így folytatja az időjárás, a végén szánkón jön a nyuszi, karikára fagyva...

Még szerdán bukkantam friss spenótra a piacon. Nagyon megörültem neki, vettem is fél kilót, közben az árusító asszonnyal kitárgyaltuk a világ sorsát. Nosztalgiáztunk kicsit, milyen szép volt régen a tavasz, virágzó fák, a 20 fok körüli langyos idő. Lehet idén a tavasz egy szerdai napra fog esni, és vélhetően a télikabátot egyből pólóra fogjuk cserélni!

De addig is tavaszcsalogatás tavaszi ízekkel! Spenótos-túrós pite, a Max-tól kapott medvehagymával ízesítve - itt szeretném még egyszer megköszönni!! Omlós tésztakehelyben krémes töltelék, tetején ropogósra sült sonkával, hozzá egy pohár könnyű fehérbor... Nem panaszkodtunk :-))


Tipp és trükk a piteforma kibéleléséhez, szerintem nagyon praktikus. A formát kikenjük margarinnal. Az omlós tésztából hengert sodrunk, kis karikákra vágjuk, s a karikákkal puzzle módjára kirakosgatjuk a sütőedényt. A karikákat aztán az ujjainkkal egymáshoz nyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen a tésztaréteg. Se sodrófa, se nyújtólap nem kell, villámgyors módszer koszolás nélkül :-)

Spenótos-túrós pite

Hozzávalók

A pitetésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg fagyos vaj/margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 3-5 ek. hideg víz
  • só, bors

A töltelékhez:
  • 50 dkg friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 2 tk. szárított medvehagyma (friss növény híján!)
  • 4 szelet sonka a tetejére (opcionális)

A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, sóval, borssal, és 3-5 ek. jéghideg vízzel szaporán tésztává gyúrjuk. A hűtőbe tesszük legalább fél órára.

Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A spenótot megmossuk, szárát lecsípjük, csíkokra vágjuk. 2 ek. olajon néhány perc alatt megpároljuk, éppen csak míg összeesik (nagyon összeesik!). Hozzázúzzuk a fokhagymát. A túrót és a tejszínt simára keverjük, fűszerekkel ízesítjük, beleütjük az egész tojásokat, és hozzáadjuk a langyosra hűlt fokhagymás spenótot.

A tésztát a fent vázolt módon piteformába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és 15 percig halvány színűre elősütjük. A sütőből kivéve azon forrón megkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével. A tojásfehérje bevonatot képez a forró tésztán, így a töltelék nem fogja eláztatni az omlós tésztánkat!

Belekanalazzuk a spenótos-túrós rakományt, tetejére csíkokra vágott sonkát kócosíthatunk, majd visszadugjuk a sütőbe kb. 25 percre. Langyosra hűtve fogyasszuk.


4 megjegyzés:

  1. Görögországi kedvenc..igaz, ott sonka nélkül, de azzal se lehet kutya!!Meg a medvehagyma, hmmmm, kínzol megint:)))

    VálaszTörlés
  2. Nem kicsit futott össze a nyál a számban :)))
    Szívesen megcsinálnám, de az én kis népem nem eszi a spenótot :(
    Jövök hozzád!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Trinity, nálatok menő a spenót, hajrá! Tk. lisztből pedig Zsófi is ehetné szerintem, alig van benne tészta gyakorlatilag.

    Ancsika, és ha nem vallanád be, hogy mi az a zöld benne? :-) Egyáltalán nem spenót ízű, enyim pasi három db háromszöget vágott be ültő helyében!
    Egyébként meg várlak szeretettel :-))

    VálaszTörlés
  4. Helló Viki!

    Megcsináltam ma én is ezt a finomságot, az alap receptet tőled szedtem, és ezer köszönet! :)

    VálaszTörlés