2009. március 24., kedd

Mogyorós csokipuding

A szombat este termése - maga az elkárhozás... Ahogy Mian kolléganő említette, fogyókúrázók és böjtölők itt ugorjanak is tovább :-)

Dolce Vita-nál láttam ezt a receptet néhány napja, teljesen beleszerettem! Grenadine VKF-je kapcsán konstatáltuk, hogy a mogyoróbokrunk termése eddig méltánytalanul hánykolódott nálunk, összegyűjtöttük, eltettük a kamrába - és azzal a lendülettel el is felejtettük. VKF-re kezdtük el törni a mogyorókat, és rájöttünk, hogy ez A Mogyoró! Mint a Piros Mogyorósban :-) Hétvégén pedig újabb meglepetés ért: a gazdaságosban láttam lédig magvakat, csonthéjasokat, és megdöbbenve láttam, hogy a mi félretett mogyorónkat aranyárban mérik a boltban!





Az utolsó lökést az adta, hogy a márciusi vendégjárásra csokilikőrt is beszereztünk, s az üvegben jócskán maradt belőle. Nincs benne tartósítószer, gyorsan el kellene használni, és itt állt össze az egész a csokipudinggá!



Elkezdtem törni a mogyorót, de hasonló tempóban fogytak is a szemek - Zuram csipegetett, míg el nem hessegettem, és be nem fogtam őt is törni :-) Már úgy volt, hogy Ernő urat is odaültetem magunk mellé segítségképpen :-))

Az eredeti recepten kicsit módosítottam. A tejszínt lecseréltem a csokilikőrre, lespóroltam egy egész tojást, és 20 dkg mogyoró helyett 15 dkg-val dolgoztam. Azt hiszem, legközelebb a 2 ek. cukrot is kihagyom belőle, még markánsabban csokisabb lesz!




Mogyorós csokipuding

Hozzávalók 4 kis üvegtálkához:
  • 15 dkg mogyoró
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj/margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 ek. cukor (elhagyható)
  • 4 ek. csokilikőr
A mogyorót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, ha kicsit hűlt, ledaráljuk. Nekem nincs darálóm, késes betétű robotgéppel aprítottam, nagyon jól adta magát a durva szemcséjű mogyoró!

A csokoládét és a margarint gőz fölött összeolvasztjuk.


Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban, és kikent üvegtálkákba osztjuk. 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük, a közepe maradjon kicsit lágy, mint a brownie-nak! Egyben is megsüthető, egy kis méretű edénykében - nekem ilyesmi űrtartalmú nincs.

Durván finom :-))

Ja, hogy ki az az Ernő úr? A fehér színű, fekete gyöngyszemű, rózsaszín tappancsú kis hörcsögünk :-)))







7 megjegyzés:

  1. Szia!

    Hogy te milyen termelékeny vagy:-D{és az a hörcsög annyira de annyira édes!}

    VálaszTörlés
  2. A mogyorónak nálunk is ilyen szomorú sorsa volt eddig. De az utolsó termésnek már a fele elfogyott, mostmár nagyon igyekszem (az igaz, hogy még több évre visszamenőleg van termés a pincében). Megtörni nem egyszerű, de egy nagyobb kővel egész gyorsan megy és utána már csak élvezni kell a munka gyümölcsét :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt biztos kipróbálom!!!! :)
    Ernö írtó cuki!!! De tényleg! Örülne neki peti cicám!!! - de nem hagynám!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. És teljesen úgy néz ki mint aki azt mondja"Húú,most mi lesz?":-D

    VálaszTörlés
  5. Belly, a fránya csokilikőr kényszerített alkotásra, nehogy már ki kelljen önteni :-))

    ManóAnyó, hihetetlen felfedezésre jutottunk a mogyival, és szidtuk magunkat, amiért eddig csak ott szomorkodott a kamra legalján. Nagyobb kő = egyszerre sok mogyoró, jól gondolom?

    Ancsi, na de kérem! Mindjárt meg is mondom Ernőnek, milyen csúnyát mondtál :-))
    Mikor hozzánk került, annyi volt az egész, mint egy csipet vatta, és úgy állt szanaszét a bundája, mint az üvegmosó kefe :-)) Halálra röhögtük magunkat rajta, imádjuk a kis pofáját!

    VálaszTörlés
  6. Igen, jól gondolod. A nagyobb kővel több mogyoró törhető egyszerre, csak arra kell figyelni, hogy kb. egyforma méretűek legyenek :)

    VálaszTörlés
  7. Hörcsi Úr, régen láttam :-)
    Mondd csak Viki, ő milyen finomságot kapott? :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.