2009. április 25., szombat

Klasszikus az asztalon - spárga hollandi mártással

Garffyka barátnőm panaszkodott, hogy spárgát vásárolt, krémlevessé varázsolta, és igazából nem dobott tőle egy hátast :-) Tavaly ettem én is életemben először, pitébe tettem más egyebekkel, valóban nem volt egy domináns, tolakodó íze. Mi lehet ebben akkora durranás?

Szerdán piacon voltam reggel, a fűszeres emberhez (nem Eszter!) mentem szemlére, mi újdonságot hozott nekem, mikor belebotlottam a spárgába. Zöld volt, szemmel láthatóan üde, friss, ropogós, vettem is két köteggel. Utána felcsattantam a virtuális sztrádára, beírtam a bűvös szavakat: spárga hollandi mártással, és elmerültem a receptekben.

Mammánál találtam rá az igazira, annál is inkább, mert egy zseniális, pofonegyszerű, lenyűgözően leleményes párolási módot javasol a spárgának! Lefotóztam, annyira tetszett :-) Leírás lejjebb! Oly kíméletesen párolódott meg a spárga, hogy a legszigorúbb diétás nővér sem talált volna benne kivetnivalót!




A hollandi mártás pedig számomra teljesen új terep volt. Írd és mondd, soha életemben nem próbálkoztam vele, talán-talán egyszer a suliban, még elsőben készítette valaki a csoportból. De ez is csak halvány emlék. Próba szerencse alapon belevágtam, s elsőre fenomenálisan finomra sikerült! Ez adta meg igazán a spárgának a méltó keretet – szerintem.

Referencia ismét Zuram, aki először gyanakodva érdeklődött, a spárga mi fán is terem :-D, és hogy kell enni, ésatöbbi, végül a Milan meccs közben elégedetten elfalatoztuk némi sonkával, Zuram pedig egy kis ropogós kenyeret is majszolt hozzá.


Spárga hollandi mártással

Hozzávalók:

50 dkg spárga
2 dkg vaj (!)
fél citrom
némi só


A hollandi mártáshoz:
2 tojás sárgája
8 dkg vaj (!)
2 ek száraz fehérbor
fél citrom leve
negyed mk. Só
őrölt (fehér) bors


Spárga párolás Mamma nyomán:

A spárgát megmossuk, szárából pici darabot levágunk, itt-ott vékonyan meghámozzuk. Fogjuk a legnagyobb fazekunkat, az aljába állítunk egy bögrét, ami jól bírja a hőt. A fazékba öntünk némi vizet, nem kell sok, 2-3 dl elég. A bögre tetejére lapostányért ültetünk. A tányérra fektetjük a spárgát, rákockázunk 2 dkg vajat, citromkarikákat teszünk rá, kevés sóval meghintjük. A fazekat lefedjük, és 15-20 perc alatt megpároljuk a spárgát. Egyszerű és nagyszerű!

Hollandi mártás. Jaj de izgultam előtte, nehogy kicsapódjon a tojás! De nem :-) A vajat megolvasztjuk, langyosra hűtjük (mert a forró kicsapja már az elején a tojást!) Vizet forrósítunk egy kis lábaskában, amire majd fém keverőtálat tudunk illeszteni.

A tálkában ovális habverővel összekeverjük a tojássárgáját a fehérborral, a fél citrom levével, sóval, borssal, végül hozzácsurgatjuk az olvadt vajat.

Vízgőz fölé tesszük, és nagyon alacsony energián, éppen csak melegítse az edényt alulról a gőz, folyamatosan, megállás nélkül kevergetjük mártásunkat. Az időről elfelejtkeztem, de nem volt több 5 percnél, s a hollandus elérte kellő sűrűségét.

Azon forrón, a frissen párolt spárgával, valamint a fentiekben említett egyéb kiegészítőkkel megvacsoráztuk. Egy pohár hideg száraz fehérborral öblítettük le :-)


9 megjegyzés:

  1. Nyammm!!! :))
    (csak zárójelben: a zöldspárgát egyáltalán nem kell tisztítani, csak a végeit levégni!)

    VálaszTörlés
  2. Ancsi, nem mertem megkockáztatni, biztos mentem, azért csíkoztam meg imitt-amott :-)

    VálaszTörlés
  3. Igen, Viki...Nyugodj meg, először én is meghámoztam.....
    Legközelebb könnyebb dolgod lesz vele..A fehéret kell hámozni-a zöldet nem. Ezért is jobb, de szerintem ízesebb is!
    A hollandi mártásodnak csodás a színe is-ennék belőle így együtt szívesen:)))

    VálaszTörlés
  4. Jó pap is holtig :-D

    A tojások igazi házitojások, sógornőmék tyúkjai pottyantották!

    De látod, ez már történelem, a Milan meccs alatt ettük :-)

    VálaszTörlés
  5. Nekem viszonylag újdonság a spárga, tavaly vettem először (korábban valahogy ez kimaradt nekünk.)
    Szóval kipróbáltam néhány ételben, még kirántani is képes voltam. A lényeg: nagyon megszerettük, már alig várom, hogy idén rám is találkozzak vele a piacon. S ha így lesz, ki fogom próbálni a receptedet, mert nekem ez is újdonság lesz!

    VálaszTörlés
  6. Napmátka, én is tavaly ismerkedtem vele össze :-)

    Nekem most a mártás volt újdonság, de jött, látott és győzött :-)

    VálaszTörlés
  7. No, a bejegyzésből úgy látni, hogy bejött Nektek a spárga:)) Hajrá, a szezon még csak most kezdődött! :))

    VálaszTörlés
  8. Mamma, be, még Zuramnak is :-))) A párolási módért külön köszönet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.