2009. március 7., szombat

Töltött-rántott palacsinta - sütőben sütve

Vigyázat, lopott recept! Mirelle óta különösen kihangsúlyozva - mielőtt jön valaki fenyegetően kiabálva!

Szóval a receptet Limarától csentem. Már akkor megfogott, s mikor olvastam egy hozzáfűzött kommentben, hogy elmaradhat a bő olajban sütés, listára tettem. Nem szeretek bő zsiradékban sütni, évente 1-2 alkalommal fordul csak elő. De ez a sütőpapíron sütés, pici olajjal megspriccelve - zseniális találmány! Végeredményét tekintve 95%-ban ugyanaz, a maradék 5%: se olajszag, se olajban tucsogó étel. Az imént láttam, hogy Trinity kolléganő is most debütált sütőben sütött rántott csirkével - nagyon egy rugóra jár az agyunk külön egyeztetés nélkül is :-)

Mindig hosszas töprengés előzi meg a gyerkőcös vendéglátást, mit is főzzek, mert a kölkök fenemód válogatnak! Annyira, hogy a négyéves nem is volt hajlandó megkóstolni, közölte velem: Keri, egy szelet kenyeret kérek, rajta szeletelt (nem reszelt!!) sajttal, és olvasszuk rá a mikróban. Agyamat eldobtam.

A többiek viszont lelkesen repetáztak belőle, a nagy kétszer vett, a 2 éves kislány pedig fülig tartárosan komótosan majszolt. Zuramnak dagadt a melle: az én csajom :-DD




Mivel a recept Limaránál szerepel, nem írom le újra. Inkább azt, hogy lehet vele frankón előkészülni.

Előző nap megsütöttem a palacsintákat, hűtőben éjszakáztak, majd töltés előtt 2 perc alatt átlangyosítottam őket mikróban, hogy könnyű legyen velük dolgozni.

A fűszeres darált hús is lepirítható-elkészíthető előző nap, éjszakára be a hűtőbe a palacsinták mellé.

Másnap villámsebesen készítünk egy besamelmártást, s azon forrón összekeverjük a hűtőhideg darált hússal, ami így kezelhető hőmérsékletűvé melegszik, s tovább dúsítható némi reszelt sajttal.

A tölteléket a palacsinta egyik végébe halmozzuk, két szélét behajtjuk, végül felgöngyöljük. Csak tojásba és zsemlemorzsába paníroztam, a liszt ott van a palacsintában :-) Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét megspricceljük-megkenjük kevés olajjal, és forró sütőben kb. 30 perc alatt ropogós pirosra sütjük.

Hamis tartármártással tálaltam, maximálisan laktató volt különösebb köret nélkül is.
Ja, hamis tartár! Gondolom még senkinek nem tűnt fel a sok olajtól való távolságtartásom :-) Egy nagy pohár tejfölt kikevertem 2 ek. mustárral, őrölt borssal, sóval, 1 tk. cukorral és pici citromlével. Se olaj, se tojás. A különbség ízben nem fedezhető fel.

6 megjegyzés:

  1. Szóval palacsintával is működik....
    Nem ígérem, hogy nem fogom kipróbálni:))))

    VálaszTörlés
  2. Szuper!

    Ja és a hamis tartár! Szerinted a gyári dobozos hogy készül? Majd elmondom, de kb. a tojásrúd kategória:))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó! Kipróbálom én is most már ezt a sütőben sütött rántott dolgokat! :))

    VálaszTörlés
  4. Trinity, szédületes!

    Max, én meg azt hittem, feltaláltam a spanyol viaszt :-DD A tojássalátát azóta is emlegetjük!

    Limara, egy misét mindenképpen megér! Felezd meg, egyik részét olajban, másik részét sütőben, aztán teszteld le a fiúkon :-))

    VálaszTörlés
  5. ez nem is rossz gondolat, hogy elfelezni a mennyiséget. Így igazán kibújhat a szög a zsákból!

    Régóta olvasgatlak, most, ha nem haragszol felíratkoznék a faladra is! :)

    VálaszTörlés
  6. Pár hete láttam Nálad a hamis tartár receptjét, de "jó szokásomhoz" híven nem mentettem el. De most megvan és le is mentem!!! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.