2009. április 28., kedd

Tavaszi nyúlleves

Sógornőmék hobbiszinten nyulakat tartanak. Sógorom kezdte még kisfiúként, aztán mikor neki is kisfiai születtek, rájuk hagyományozta a nyulazást. A három pasi így együtt gondozza a nyuszikat. Ha hozzájuk megyünk, az az első, hogy a négyéves kézen fogva kivonszol az udvarra: Keri, nézzük meg a nyulakat! És megnézzük, hogy rágcsálnak, mozgatják a nózijukat, ugrándoznak fel-alá. Vannak egy páran, nem 1-2 nyúlról van szó!

Néhányat most levágtak, és egy konyhakész nyúl került hozzánk, egészben. Szép, egészséges, jó karban lévő nyúl :-) Olyan combja és gerince volt, hogy öröm volt nézni! Alkatrészeire bontottam, majd recepteket kezdtem tallózni.


Néhány okos gondolat a mellőzött nyúlhúsról: a többi - ismert és gyakrabban fogyasztott - húsfélékkel összehasonlítva a nyúlhús kedvezőbb beltartalmi értékekkel rendelkezik. Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott alapanyaga lehet a fogyni vágyók étrendjének. Jelentős fehérjetartalmának és kedvező aminosav-összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas a fejlődésben lévő gyermekek, illetve beteg emberek fokozott fehérjeszükségletének biztosítására. Alacsony zsír- és koleszterintartalma, optimális zsírsavösszetétele révén csökkentheti az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Alacsony a nátriumtartalma, ezért fogyasztása ajánlott a magas vérnyomás megelőzésére, illetve a betegség kezelésére is. Jelentős forrása a B-vitamin-csoport tagjainak. Egy adag, azaz 100 g nyúlhús elfogyasztása például a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminból egy egészséges felnőtt átlagos napi szükségletet képes fedezni. Jelentős továbbá a szervezetünk számára jól hasznosítható vastartalma is, ezért ideális várandós kismamák, kisbabák, illetve vérszegény betegek számára. A nyúl májában számottevő mennyiségben található A-vitamin, amely antioxidáns hatása révén védi szervezetünket a környezet káros hatásai miatt képződő ún. szabad gyökökkel szemben; ugyanakkor a máj fogyasztása - különösen várandósok számára - korlátozott mennyiségben, havonta 1-2 alkalommal ajánlott.

Végül Ízbolygónál fedeztem fel egy nyúllevest, ő átlátszó húslevesként tálalta. Nosza, telepakoltam friss zöldségekkel a fazekat, rá a hús, csendes gyöngyözéssel főztem kb. 2 órán át, de a végén tejföllel behabartam, és belefacsartam egy citrom levét. Igazán friss, tavaszi leves kerekedett belőle!


Tavaszi nyúlleves
Hozzávalók
:


1 házinyúl aprólékja (mellső lába, bordái, has felőli része)
1 fej vöröshagyma
2 szál termetes sárgarépa
1 szál termetes petrezselyem
1 gumó karalábé
3 darab kisebb burgonya
15 dkg zöldspárga
1 púpos ek. ételkeményítő
2 dl tejföl
1 citrom leve
só, szemes bors (sok!)

A húst megmossuk, darabokra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, azokat is feldaraboljuk. Egy nagy lábasba pakolunk a burgonya és a spárga kivételével mindent, és húsleveshez hasonló módon, csendes forrásban tartva, komótosan megfőzzük. Ha már majdnem készre főtt a hús, hozzáadjuk a kockázott burgonyát. Elegendő most megsózni. Tovább főzzük. A spárgát is feldaraboljuk, s csak a főzés legvégén adjuk a leveshez, mert míg kiforr a habarással, annyi idő tökéletesen elég neki!

Az ételkeményítőt hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, folyamatos kavargatás mellett a leveshez csorgatjuk. Belefacsarjuk a citrom levét, és készre forraljuk.

Tipp és trükk: a szemes borsot zárjuk teatojásba vagy kis tülldarabba, mert a végén lehet egyenként kihalászni :-))) Igen, én így jártam!



Ismeri esetleg valaki a Nap, széna... csehszlovák (igen!) filmtrilógiát? Míg ettük a nyulat, végig a filmből idézgettünk röhögve, központi szerep jutott benne a nyúlnak. Tessék utánanézni, igazi csemege, kultfilm a javából!

4 megjegyzés:

  1. Áá, még fini spárga is került bele!! Ügyes vagy, én nem tudom szétbontani a nyulat-nem tudom a kicsontozottnál, melyik mije lehet:OOOO

    VálaszTörlés
  2. Viki, nyúlhusi a láthatáron sincs, de csirkéből megfőzöm majd, a tejfölös-citromos savanyítás nagyon finom, ráadásul van még lestyánom Edittől :-)

    Trinity, csak az első egybenyulat nehéz feldarabolni :-), aztán már megy könnyen. Eléggé adja magát, ahol vékonyabb és nincs csont, ott kell vágni :-), én csirkét is így kezdtem darabolni.

    VálaszTörlés
  3. Az ilyen leveseket mi is nagyon szeretjük, igaz, nyúlból még nem főztem. Élénken él az emlékezetemben, amikor a fiam megjegyezte, mikor taglaltuk mi felnőttek, hogy nyulat kéne főzni, hogy "de anya, a nyuszit nem esszük meg!"

    VálaszTörlés
  4. Trinity, Garffykának igaza van, nem nehezebb, mint egy pipi!

    Garffyka, csirkéből is nagyon finom lesz!

    Kata, eleinte a keresztfiaimnak se merték megmondani, hogy akkor ez most nyúl :-) Szerencsére nem volt feltűnő, mert szoktak leadni is, fel se tűnt, ha hiányzott néha 1-1 nyuszi.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.