2009. június 4., csütörtök

Égő olaj eloltása - videóval!



Ez a rövid (30 másodperces) videó azt mutatja be, hogyan kell eloltani az égő olajjal telt edényt. Semmiképpen sem szabad vízzel lelocsolni!

Egy tűzoltó oktató bemutatja, hogy egy nedves, kicsavart konyharuhával kell letakarni az égő edényt, miután alatta kikapcsoltuk a tűzhelyet.

Azután azt mutatja be, hogy mi történne, ha vizet locsolnánk az edényre. A víz azonnal felforr, és lesüllyed az olaj alá az edény fenekére, és a forró gőz kirobbantja az égő olajat, ami azonnali hatalmas tüzet eredményez, akár egy nukleáris robbanás.

Ugyancsak nem szabad cukrot vagy lisztet dobni az égő olajra. Ugyanúgy robban, mint a dinamit.


8 megjegyzés:

  1. Hogy mikre fel nem készülsz:) Persze komolyra fordítva a szót, jó tudni....

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon hasznosnak gondoltam, ez közérdekű infó gasztroberkekben :-)

    VálaszTörlés
  3. higgyétek el néha ez sem jön be... Ne feledjétek itt a tűzoltó egy ellenőrzött tüzet olt el, az életben általában már később érünk a konyhába amikor már ég az edény oldala is, és rosszabb esetben más tárgyak is, higgyétek el tudom. Tegnap este pont így gyulladt ki a konyhám, és mire sikerült eloltani mindent harmadfokú égéseket szenvedtem... Most várok a műtétre, amúgy tűzoltó vagyok...Ismerem a tüzek összes fajtáját, mégis mégis, így is komoly sérüléseket lehet szerezni

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tűzoltó, mindenek előtt jobbulást és maradéktalan gyógyulást!

    Reméljük, soha, senki nem fog ilyen szituációba kerülni, de talán ez a kis videó segítséget nyújt, hogy ne egy pohár víz után nyúljunk ilyen esetben, ha megtörténik a baj!

    VálaszTörlés
  5. Hát igen.. nekem épp tegnap történt egy ilyen eset. anyám azzal ébresztett hogy ég az olaj..az üvegtálban. kirohantam...elsö ami eszembe jutott - minden éghetöt a tüz közeléböl eltávolitani..a naptárat a falról azonnal letéptem. aztán az jutott eszembe hogy el kell izolálni a tüzet.. hat beletettem edényestöl a mosogatoba. A láng közben egyre nagyobb lett... A poroltótol féltem, nehogy kicsapja az égö olajat az edényböl a gyorsan kiáramló oltóanyag. aztán nemtudom miért...talán reakciobol..de tudtam nem szabad..de mégis vizet engedtem rá...de csak egy pillanatra engedtem meg..lehetett kb. 10ml ami kijött a csapbol... a láng azonnal felcsapott egész a plafonig..a szekrényt a mosogató felett teljesen beteritette a láng.. szaladtam a telefonért hogy felhivjam a tűzoltókat. Ekkor anyám már kiabált hogy nem kell elaludt.. Hatalmas megnyugvás volt.
    Hát azután azonnal eszembe jutott a födö..hogy ha azt ráteszem elalszik..ugy mint a vizesrongy. Látjuk ebböl is hogy milyen kis mennyiségü viz mekkora tüzet okoz...nem akarom tudni mi történik ha rendesen megengedem a csapot. Utólag kiderült hogy nagy szerencsém volt...mivel nem a viz miatt aludt ki a tüz. Az üvegedény elpattant a viztöl, ahogy hirtelen lehült, az olaj meg a lefolyóban távozott...
    Hát megtanultam hogy nem kell bepánikolni, és azonnal a fedöt rátenni... és SEMMI DE SEMMI ESETRE NE ÖNTSÜNK RÁ VIZET!!! Ez volt az elsö tüzzel kapcsolatos esetem...szerencsém volt de hatalmas szerencsém.

    VálaszTörlés
  6. Jézusisten...

    Még olvasni is hátborzongató volt, hála az égnek, hogy nagyobb baj nem esett, mert a konyhaszekrény pótolható, de pl. az égett bőr már nehezebben! Valakik odafenn nagyon vigyáztak!

    VálaszTörlés
  7. Köszönet hála és üdvözlet a videóért! Ijedtemben én is felgyújtottam a nyaralót egyszer,messziről öntöttem rá a vizet,a kiss féltető azonnal lángba borult szerencse a slag locsoláskor a közelbe maradt bő vízzel sikerült eloltani. Most lányomnak megmutattam mire vigyázzon ha kigyullad az olaj,nem jutottvolna eszembe soha ha nem találok ide.Közben lányom meséli neki kiesett az égő szalona de hagyta égni mig magától elaludt ő feltalálta magát de titokban fél a tűztől azóta most árulta el 6-éves

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.