2009. június 3., szerda

Gyömbéres-gombás csirkemell

Van egy szép méretű gyógynövényes-fűszeres könyvem, benne a legelterjedtebb növények és fűszerek rajza, hatóanyaga, felhasználási javallata, gyógyereje. Szeretem csak úgy lapozgatni is, különösebb cél nélkül - érdekel a téma. Maximálisan hiszek a növények gyógyító erejében, és csak a legvégső kényszerhelyzetben nyúlok gyógyszerhez.

A könyv végén pedig receptek vannak, a felsorolt-bemutatott fűszerekhez ajánl elég sokféle ételt. Ha valami gyors és finom kaja kell időszűke miatt, ezt bátran merem ajánlani! A gyömbér nagyon diszkréten húzódik meg a háttérben, de érzékelhetően, lágyítva az ízeket, s mindez selymes tejszínnel egybefogva.

Gyömbéres-gombás csirkemell

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 egész csirkemell (a mellrész mindkét oldala)
  • 40 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • 2 mk. őrölt gyömbér
  • 1 ek. étkezési keményítő

A csirkemellett csíkokra/kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.

A vöröshagymát apróra vágjuk, kevéske olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a gombát és a csirkehúst, kevergetve zsírjára sütjük. Ennyi idő elég is a gombának s a csirkének is. Sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük.

A keményítőt kevés hideg vízzel majd a 2 dl tejszínnel simára keverjük, s az ételhez adjuk. 1-2 perc alatt kiforraljuk. Ne tovább, mert a keményítő szétesik, és nem tölti be sűrítő szerepét!

Főtt tésztával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Épp az ebéden törpölök-ez pont jó lenne:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a gyömbért! :) Ezt bizti kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  3. Trinity, ráadásul villámgyorsan kész! Amellett, hogy fiiiiiinom!

    Ancsika, okés :-))

    VálaszTörlés
  4. Gyömbérrel még sohasem próbáltam a gombát! De nagyon érdekel!

    VálaszTörlés