2009. június 4., csütörtök

Dán vajas kiflik - Nutellával

Beálltam a sorba, és földig hajolok Limara előtt, egyben csókolom mindkét kezét, amiért közkinccsé tette ezt a csodát!

Sütötte már Max, amúgy üresen, ők utólag ettek hozzá lekvárt. Ancsika Limarához hasonlóan friss házi eperlekvárral töltötte. Garffyka csokoládépudinggal és marcipánnal. Edit, aki Max alkotótársa - egyelőre - láthatatlanul, és Romániában alkot szuper ételeket, raháttal ízesítette(tessék utánanézni, mi az!)

Gyereknapra sütöttem a keresztgyerekeinknek, bolti édesség helyett, egyrészt ezért is választottam töltelékül a Nutellát. Másrészt azért, mert a karácsonykor vett kis üveg nem akart fogyni, ott nézett rám nap mint nap a hűtőben szemrehányóan :-)

A kifli kalandosan indult: valamilyen úton-módon elállítódott a mérlegem, több lisztet mértem ki, mint kellett volna. Szemre nagyon sok volt, ellenőriztem magam, 30 dkg-val!!! szaladt meg a kezem... Pánik. Mert akkor már benne volt a szemcsés margarin! Így aztán fogtam, átszitáltam az egészet, margarinszemcsék fennakadtak - 25 dkg - és hozzámértem a szükséges 35 dkg lisztet. A döcögős kezdet után másnap hibátlanul sikerült! Könnyű, légies tészta, kívül ropogós, belül foszlós, maga az elkárhozás!

A receptet én is beírom ide, hogy bármikor kéznél legyen. Ha más nem, nekem :-))

Dán vajas kifli

Hozzávaló 24 darabhoz:

  • 60 ml langyos víz
  • 125 ml tej
  • 1 egész tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. só
  • 2,5 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • fél üveg Nutella

A vizet, a tejet, a tojást összekeverjük, feloldjuk benne az élesztőt.

A késes betétű gépem pici. Ezért a margarint háromfelé vágtam, s a 35 dkg lisztből néhány evőkanálnyit/adag hozzáadtam, s pár pillanat alatt morzsásra pörgettem, ezt megismételtem még kétszer.

A morzsás liszthez adjuk a cukrot és a sót, majd hozzáöntjük az élesztős folyadékot. Fakanállal összekeverjük, s egy ronda, ragadós, kemény galuskatészta-szerű izét kapunk. Takarjuk le, hűtőbe vele.

Másnapra a tészta még hervasztóbban nézett ki! Erősen lisztezett nyújtólapra borítjuk, vékony téglalappá nyújtjuk. Felülről alulra, alulról felülre, majd a kapott csík jobb és bal oldalát középre hajtjuk, s végül becsukjuk, mint egy könyvet. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk - még kétszer, összesen háromszor. Hűtőben pihentetjük fél órát.

A 30 perc letelte után újra kinyújtjuk, 3 csíkra, majd a csíkokat 8-8 háromszögre vágjuk. A háromszögek széles vége felől halmozzuk a tölteléket - itt most a Nutella - és feltekerjük a hegyes vége felé. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, s egy órán át kelesztjük.

Lekenjük felvert egész tojással, s előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Limara, hálás köszönet ezért a remekműért!!!




11 megjegyzés:

  1. Viki, te chefek gyöngye :), kaphatnék egy icike-picike kiflicskét? Akár a legkisebbet (természetesen, a legnagyobb ellen sem tiltakoznék :D)

    VálaszTörlés
  2. Garffyka, na én az vagyok :-)) A plusz 30 dkg lisztemmel :-))

    Természetesen kaphatsz. Nagyot is :-)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek lettek, csak úgy kelletik magukat! Én is kérek, ha van még! :))
    A nutella nálunk percekig tart csak, a férjem magához veszi és kiskanállal bekanalazza az egészet, csak úgy magában, brrr.... :)))

    VálaszTörlés
  4. Vikikém!
    Nutella fél évig a hűtőben???Ez nálunk maga lenne a csoda:DD
    Gratulálok, gyönyörűségeset sütöttél!!!

    Akkor ha begyúrom, ne nagyon ijedjek meg az állagától-ki fogom tudni nyújtani??

    VálaszTörlés
  5. Jól megküzdöttél vele, de a jutalom nem maradt el:)

    VálaszTörlés
  6. CV, bocsánat, hogy válaszolok Trinitynek - Trinity, igen, ki lehet nyújtani, lisztezett deszkán kell, és ne ijedj meg az ebőől-soha-nem-lesz-életképes-kifli állagtól :)

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Mostmár tudom mit csináljak a régen kamrában süppedő, ki sem bontott nutellával..amint lesz időm máris.. pedig már most kívánom.. köszi, hogy a receptet is tálaltad, mert lám, nem csak magadnak írtad le:)

    VálaszTörlés
  8. Limara, köszönöm a receptet - asszem sokak nevében! Isteni!!!
    Régen lehetett kapni pici dobozos mogyorókrémet (nagymókusok süteménybe is tölthetik, tudod!), na azt én is el tudtam kanalazni :-)

    Trinity, ez bóti nutella volt! Nem ám, mint egyeseknél, finom házi csemege :-)) A tészta több, mint hervasztó, lisztet alá, és gyönyörűen lehet vele dolgozni!

    Kata, ez volt ám az igazi jutalom, igen!

    Deborah, nálunk is csak sütiben megy, a karácsonyi aprókhoz vettem. Vagy muffinba. Vagy a dán vajasba :-) Süsd meg, imádni fogja mindenki!

    VálaszTörlés
  9. Most gyorsan elkattintok innét, ha nem haragszol, mert már késő van, és olyan, de olyan éhes lettem itt!:)

    VálaszTörlés
  10. Lehet hogy ezt nekem is kéne... Újabban nagyon édesszájú lettem! Nagyon guszták! :)

    VálaszTörlés
  11. Napmátka, én Nálad szoktam nyálat csurgatni :-)) Billentyűzetre, monitorra, mikor mire :-DD

    Duende, én sajnos így születtem :-))) Az édességnek valahogy mindig jut hely!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.