2009. június 28., vasárnap

Tiramisu torta

Kedden volt Zuram születésnapja, s szombaton jött hozzánk a család, hogy felköszöntse az ünnepeltet. Valamiért csak tortában tudtam gondolkodni, pedig ez abszolút nem jellemző rám. Nézelődtem, gondolkodtam, a végén már csúnyán rágörcsöltem, mit is készítsek, ami mindenkinek kedvére való. Itt jött a tiramisu, mint alapötlet.

A babapiskótás, "mezei" változatot elvetettem, s tortává alakítottam. Sima piskótatészta, benne kávé, s a szokásos tiramisu krém, tojás helyett itt tejszínhabbal, tekintettel a melegre, s capuccinoval ráerősítve az ízekre. Légies, könnyű, éppen csak édes desszert lett a végeredmény, mely elégedett hümmögések közepette fogyott el :-) Repetázókat is észleltem!

Tiramisu torta

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 mk. sütőpor
  • csipet só
  • 2 ek. feketekávé

Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl tejszín
  • 1 cs. csokoládés capuccino por
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 cs. habfixáló
  • esetleg löttyintésnyi alkohol (rum, Amaretto)
  • díszítésül csokoládémorzsák és kakaópor

Egyszerű, hagyományos piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, csipet sóval. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd apránként a keményre vert tojásfehérjét.

Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, s előmelegített sütőben tűpróbáig készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük, hogy alul-felül egyenletesen levegőzzön, így nem lesz szalonnás a tészta.

A mascarponét simára keverjük a cukorral, s parányi forró vízben feloldott csokoládés capuccinoval. Épp csak annyiban, amennyiben feloldódik! A tejszínt ovális habverővel/robotgéppel kemény habbá verjük, a végén hozzáadva a habfixálót. Óvatosan, nehogy összetörjön, a capuccinos krémhez keverjük.

A piskótát éles késsel/cérnával három lapba vágjuk, s megtöltjük a krém 1/3-1/3 részével. A maradék 1/3-nyi krémet elosztjuk a tetején és az oldalán. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt megszórjuk a csokoládémorzsával és vastagon meghintjük kakaóporral.

15 megjegyzés:

  1. Szuper,nagyon jól néz ki:-D Boldog szülinapot a férjednek.Remélem sikerült a grillparty

    VálaszTörlés
  2. Boldog szülinapot az ünnepeltnek!!
    És nekem egy kicsi sem maradt, biztosan???:(((

    VálaszTörlés
  3. Jó ötlet tortásítani a tiramisut :)

    VálaszTörlés
  4. Hűűű, Viki, ezt nem kellett volna! :-)

    VálaszTörlés
  5. Belly köszi! Igen, jól sikerült, végül nagyon jó idő lett!

    Trinity, átadom :-) Egész biztos morzsa sem maradt belőle :-)

    Lúdanyó, mondom még repetáztak is!

    Andi, bocsi :-))

    VálaszTörlés
  6. Isten éltesse a Zuradat sokáig!
    Azt hiszem, ezt a tortát ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  7. Boldog,boldog,boldog születésnapot!

    És a tortából kérünk! Ha nem maradt, akkor is!

    VálaszTörlés
  8. Isten éltesse sokáig a Zurad! :D
    Szuper tortát készítettél az ünnepeltnek :)

    VálaszTörlés
  9. Sok boldogságot! A torta meg nagyon ínycsiklandozó! Imádom a tiramisut!

    VálaszTörlés
  10. Köszi, átadom!

    Citromfű, érdemes, alig édes, könnyű torta!

    Szepyke, jól gondolom ugye, hogy ezt mos énekelve olvassam? :-DD

    Garffyka, kellőképpen értékelte is :-)))

    Karulino, én is imádom a tiramisut :-) És így is nagyon jó volt!

    VálaszTörlés
  11. Hűde ott van! A tiramisu az az édesség, ami 1000000% hogy elfogy. Dobott már ki valaki vendégek után tiramisut?? :D

    VálaszTörlés
  12. Timus, azt mondod, telitalálat? :-))

    Egyébként meg bingó: morzsa sem maradt belőle!

    VálaszTörlés
  13. Tényleg remek! Párom egyszerűen nem tud ellenállni a tiramisunak, biztos, hogy örülne neki (no meg én is!)

    VálaszTörlés
  14. Napmátka, enyim pasi annyira nem őrült meg a tiramisuért, de a tortát csak ette és ette :-)) És a kávét sem szereti!
    Hogy mik vannak :-))

    VálaszTörlés
  15. Húúú, hogy te miket tudsz.... Már most meg tudnék egy jókora szeletet, pedig még 8 óra sincs :) Istenien néz ki!!! Boldog szülinapot így utólag!!! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.