2009. június 19., péntek

Rakott karfiol - másképp

Mikor gyerekek voltunk, nálunk is, Zuraméknál is mumus volt a rakott karfiol. Mindkettőnk szülője a hagyományos vonulatot vitte: alul karfiol - jó vastagon -, majd jött a darált húsos-rizses középső réteg, s a tetejére újfent jó vastagon karfiol! Mit mondjak, nem nagyon repestünk az örömtől, mikor ez volt műsoron...

Aztán jött egy zseniális recept, és alapjaiban megváltoztatta a rakott karfiolhoz fűződő kapcsolatunkat! Zuram nálunk evett először ilyet. Még igen friss volt a kapcsolatunk: ergo meg sem merte mondani, hogy ki nem állhatja :-)) Anyukája már odáig fajult, hogy az ő részéből kihagyta a karfiolt, volt egy pucér húsos-rizses sarok, direkt Neki!

Ez a verzió viszont mindent vitt! Zuram megette az összeset, amit a tányérjára pakoltunk, és otthon elújságolta, hogy mit evett! Nem akarták elhinni :-)

Majdnem minden hozzávaló nyersen kerül a tepsibe, és tejben párolódik meg, fólia alatt, összesimítva az ízeket. Hozzá hűs tartármártás, s bárkit le lehet venni vele a lábáról! Fotó nem készült róla, mert amilyen finom, annyira nem fotogén...

Rakott karfiol - másképp

Hozzávalók:
  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 kg krumpli
  • 50 dkg darált hús
  • 2 dl rizs, szárazon mérve
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl tej
  • 1 tojás
  • só, bors, szerecsendió
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és sós vízben előfőzzük. Éppen csak, mert fólia alatt a gőzben tovább fog főni!

A vöröshagymát finomra vágjuk, összekeverjük a darált hússal, hozzázúzzuk a fokhagymát. Kevés olajon állandó keverés mellett a hús fehéredéséig sütjük. Erősen sózzuk, borsozzuk (a rizs tompítani fogja a fűszereket), majd hozzáadjuk a nyers, megmosott rizst.

A krumplit meghámozzuk, fél cm vastag karikákra vágjuk. Nyersen a tepsi aljára terítjük, megsózzuk. Ráhalmozzuk a húsos-rizses keveréket, majd a tetejére csinosítjuk az előfőzött karfiolrózsákat. A karfiolra némi szerecsendiót reszelünk, nagyon jól passzol hozzá!

A tojást feltörjük, összekeverjük a tejjel, ezt is ízesítjük sóval-borssal, majd egyenletesen a rakományra locsoljuk. A tepsit szorosan lezárjuk alufóliával, és egy óra alatt, közepes lángnál készre sütjük.

Hűs tartármártással tálaljuk! Igen kiadós, 6-8 személy részére is elegendő!

10 megjegyzés:

  1. Képzeld el, én kb egy hónapja ettem életemben először karfiolt. Már írtam, hogy rettentő finnyás vagyok, ami valamiért becsipődik, hogy nem, azt nem az Istennek sem. Illetve ezzel most megdőlt a dolog, mert a Zuram rámeröltetett egy falatnyi savanyúságnak eltett karfiolt. Hát, az milyen finom volt. Ropogós, és hmmm. Már készülök rá, hogy összeszedem a bátorságomat és jobban elmerülk a témában... Jó indítás volt ez a bejegyzés ehhez! :DD

    VálaszTörlés
  2. Én a salátalevessel vagyok így, és a paradicsomos káposztával :-) Nem, nem és nem! A világból ki lehetne vele zavarni!

    De hogy életedben most ettél karfiolt :-o Jééé!

    Ez bemelegítésnek jó lesz :-)

    VálaszTörlés
  3. Salátaleves? Brrrr! Az meg mi a szösz? Ha fejessalátából van, az jó gusztustalan lehet, mert az sima vízben is olyan gyorsan fonnyad, mintha muszáj lenne neki. És ebből még levest is főznek? Brrr. A nagynéném csinált az unokahúgomnak anno salátafőzeléket. Hogy az milyen gusztustalan volt.
    De! A paradicsomos káposzta nagyon finom!!! Tényleg! Azt szeretem. Egy szép nagy fasirttal, vagy pörkölttel a tetején. :D

    VálaszTörlés
  4. Azaz! Szerintem olyan, mint a sokat használt mosogatórongy :-)) Fokhagymás-tejes a leve. Öcsémmel már a szagától is öklendeztünk :-D Ez volt az egyetlen, amit nem erőltettek ránk kötelező megevésre, annyira utáltuk!

    Anyám egyszer főzött öcsémnek, mikor pici volt, salátafőzeléket - reszelt sajttal... Az ÚGY nyúlt :-DD

    VálaszTörlés
  5. Kerestem a fotót.....Nem is tudod, hány ilyenem van a gépen-nem merem feltenni:OOOOOO

    Pedig nagyon finom lehetett!!

    VálaszTörlés
  6. Á, meg sem kíséreltem fotózni :-)

    Az íze viszont mindent visz!

    VálaszTörlés
  7. Juj de jó! Én nem is ismerek olyan embert, aki a hagyományos rakott karfiolt szeretné (olyat aki megeszi igen, de aki szereti is...), nálunk se senki, de ezt a változatot biztosan ki fogom próbálni! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  8. Ja és salátafőzeléket a nagyanyám főzött, ki lehetett kergetni vele engem a világból!

    VálaszTörlés
  9. Wise Lady hajrá! Ez még a megrögzött rakott karfiol-utálókat is meggyőzi!
    Abcug salátaleves és salátafőzelék :-)))

    VálaszTörlés
  10. Hello Chef Viki,
    Epp most vettem ki a sutobol a karfiolcsodat es meg a meglehetosen valogatos kicsi fiam is zokszo nelkul eltuntette a termetes adagjat a tanyerjarol! Mindenfele nyaggatas szuksege nelkul:P Ezer hala es koszonet a receptert:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.