2009. június 14., vasárnap

Pudingos-meggyes pite

Egy zamatos, nyárízű, házias finomság, ami ráadásul pofonegyszerűen elkészíthető!

Még hétköznap találtam a receptet a Mindmegettén, már akkor megfogott, gondolati sütés után nagyon finomnak véltem! Pénteken megejtettük aztán a hétvégi nagybevásárlást, s ahhoz képest feltűnően kevés dolgot vettünk. Zuram aggódva kérdezte: ugye lesz hétvégén valami sütike Megnyugtattam, hogy naná, sőt be is vásároltunk hozzá!

A süti hozta a hozzá fűzött reményeimet! Omlós tészta, vaníliás-meggyes töltelék, intenzív meggyízzel! Egy rusztikus, vasárnapi desszert!



Pudingos-meggyes pite

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 12 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1-2 ek. tej/tejföl

Töltelék:

  • 70 dkg meggy, tisztán mérve
  • 2 cs. főzős vaníliás pudingpor
  • 2-5 ek. cukor
  • fahéj
  • 8 dl meggylé - befőttlé vagy rostos üdítő, akár vegyesen is

Tetejére:

  • 1 tojás

A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni. A pudingport összekeverjük ízlés szerinti cukorral. Nekem elég volt 2 evőkanálnyi, mert a rostos üdítőt (Sió) megkóstolva nekem elég édes volt. Simára keverjük 8 dl meggylével, sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a magvalt, lecsepegtetett meggyet és ízlés szerinti fahéjat, hűlni hagyjuk.

Összekeverjük a szárazanyagokat: liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, csipet só. Hozzámorzsoljuk a margarint, beleütjük a tojásokat, majd annyi tejet/tejfölt adunk hozzá, hogy rugalmas, jól nyújtható, nem morzsálódó tésztát kapjunk.

A tésztát elosztjuk kistestvér-nagytestvér (1/3-2/3) arányban. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A nagyobbik tésztát kinyújtjuk, nagyobbra, mint a tepsi, majd kibéleljük vele úgy, hogy pereme is legyen körbe-körbe, így a töltelék nem tud majd kifolyni! Rásimítjuk a kihűlt pudingos meggyet.

A kisebbik tésztarészt is kinyújtjuk, befedjük vele a tölteléket. Megszúrkáljuk imitt-amott, lekenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben, 180 fokon - sütője válogatja - 45-60 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Kihűlve szeletelhető, mert megszilárdul benne a puding. Melegen egyenesen a tepsiből, kanállal :-) Isteni finom!





23 megjegyzés:

  1. De jó lehetett!! Ezt én is kipróbálom, tetszik ez a pudingos töltelék :)

    VálaszTörlés
  2. Hmm, de jól néz ki! És milyen finom lehetett! A címe megragadott, mert az utóbbi 3 napban én is 3x sütöttem egy meggyes-pudingos pitét, csak az teljesen más, mint ez. De az íze annak is mennyei. Azt hittem, te is ugyanazt készítetted, mert én is egy másik blogról vettem!
    Üdv, Edith

    VálaszTörlés
  3. Isteni lehet! :)
    Nagyon várom már a meggyet én is!

    VálaszTörlés
  4. Lúdanyó, Zuram egyfolytában a tepsi körül sündörgött hétvégén :-)

    Sedith, én is láttam tényleg valahol! De nem :-) Ez egy másik!

    Ancsika, isteni bizony! Tessék kipróbálni meggyszezonban!

    VálaszTörlés
  5. Végre nem cseresznye! Kicsit hányok a cseresznye látványától is... Ez a meggyes elég jól néz ki, és az első szemekre messziről azt hittem, hogy gyöngyök... Vakulok, vagy mi. :D

    VálaszTörlés
  6. Én is pudingos töltelékkel készítem,szerintem is nagyon finom így! Gyönyörű ez a pite! :))

    VálaszTörlés
  7. Szepyke, na de ilyet :-DD Képzeld, diákként dolgoztam konzervgyárban, egy hétig meggyszezon volt, szalag mellett válogattuk a meggyet. Utolsó napra anyám mit csomagolt? Meggyes táskát :-)))

    Szemüveg!!!

    Limara, köszönöm :-) És nem áztatja el a tésztát!

    VálaszTörlés
  8. Viki,
    gusztusos!!!Megenném....De már elfogyott, félek:(

    VálaszTörlés
  9. Trinity, hát itt vagy! Kipihented magad?

    Van még 1-2 kocka, gyertek!

    VálaszTörlés
  10. Mint a gyöngyszemek! Nagyon csábító! Gratula! :-D

    VálaszTörlés
  11. Isten bizony nem az volt a célom, hogy optikai csalódást okozzak :-)

    VálaszTörlés
  12. Most fedeztem fel a blogod!Majdnem teljesen ugyanezzel a recepttel kezdtem el a blogomat,nagyon finom ez a pite,már több éve készítem,én a Nők Lapjában találtam.
    Szép ez a süti nagyon!S ablogod is!
    Andi

    VálaszTörlés
  13. Andi, üdv a konyhámban :-) Vannak ám véletlenek, ugye? Köszönöm a dicséretet!

    VálaszTörlés
  14. Ez valami gyönyörű, nem is találok szavakat, felséges!

    VálaszTörlés
  15. Napmátka köszönöm! Pirulós smiley :-)

    VálaszTörlés
  16. Megsütöttem :) Képes voltam nekiállni ma, a legnagyobb kánikulában, annyira kiváncsi voltam rá. Jelentem, nagyon finom lett, most tartunk a kanállal a tepsiből fázisnál :) Talán megéri a szeletelhető hőmérsékletet is :)

    VálaszTörlés
  17. Azért kellett sütnöm, mert a cseresznyém kiolvadt amiatt, hogy leolvasztottuk a mélyhűtőnket, mert holnap disznót vágunk, és másképp nem fértünk volna, szóval adott volt kb egy kiló cseresznye, most mit csináljak alapon ezt sütöttem meg :)
    Jó kis pite lett tényleg, egy baja van, hogy rossz a sütőnk, és az alja megégett picit :(
    Thx a receptet :)
    Móni

    VálaszTörlés
  18. Hűha Móni :-) Jó kis cseresznyés pite ebben a csikorgó hidegben! Ott egye meg a fene az égett alját, le lehet vágni :-)
    Egészségetekre!

    VálaszTörlés
  19. Nagyon finom volt így is de én már almával is megsütöttem úgy is nagyon jó!

    VálaszTörlés
  20. Kata, nagyon örülök! Szuper ötlet az almás verzió!

    VálaszTörlés
  21. Hű, de jól néz ki! Laptop a konyhapulton, baba alszik, én meg birkózom a tavalyról maradt utolsó üveg meggybefőtt fedelével (itt a friss, legfőbb ideje elhasználni). Viki, annyira szuperek a receptjeid, eddig kb. mindegyiknél felkiáltottam, hogy na, ezt kipróbálom (tegnap kolbásszal töltött csirkecomb volt ebédre, az is isteni volt, az édes-savanyú csirkét pedig rendszeresen készítem, ezer köszönet érte) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Borcsa, nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat!

      Remélem, a pite is sikert aratott, és sikerült összedobni, míg a kicsi szuszókált :-)

      Törlés
  22. Na, többet nem sütöm meg!!!!
    ...ugyanis befaltam több, mint a fél tepsivel, és másnap egy egész kilóval többet mutatott a mérleg. Csuda finom volt egyébként, de gondolom, az előzmények után ezt nem kell bizonygatnom :-D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.