2009. június 2., kedd

Bazsalikomos-fokhagymás kenyér

Sima fehérkenyér, friss bazsalikommal és fokhagymával ízesítve. Sülés közben olyan, de olyan illata volt, kár hogy nem lehet neten közvetíteni :-)) Nagyon foszlós, puha bélű kenyér, harmadnap is finom volt!

Bazsalikomos-fokhagymás kenyér

Hozzávalók:

  • 2-3 ek. olaj
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 6-8 levél friss bazsalikom
  • 2,75 dl langyos víz
  • 60 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1/2 csomag friss élesztő

A bazsalikomot és a fokhagymát az olajjal késes betétű robotgéppel összeaprítjuk. A többi hozzávalóval együtt aztán, felsorolás sorrendjében a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, megformázzuk, tepsire téve, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis edényke vízzel - 180 fokra. A megkelt kenyeret lekenjük/spricceljük vízzel, majd a forró sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 30-35 perc).

Rácsra téve kihűtjük. Csak úgy magában, vagy langyosan, vajjal megkenve...

10 megjegyzés:

  1. Hmm, ide érzem az illatát! :)) Csodás!

    VálaszTörlés
  2. Juj! de finom lehet!!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Limara, Ancsi köszi :-)) Isteni volt még önmagában is :-D

    VálaszTörlés
  4. Akkor ez egy mediterrán kenyér, a hullámzó tengert még hozzáképzeljük:)))
    Gyönyörű, mint minden kenyered!!!

    VálaszTörlés
  5. A gyűjtőoldalon kiszúrtam már ezt a kenyeret, de nem vettem észre, hogy a tied! :-) Nem is olvastam végig, csak most, hogy van egy kis időm, nézegetlek megint, hogy vajon miket alkottál a hosszú hétvégén? És tessék! Az egyetlen recept, ami érdekelt a gasztro-ról, a tied volt! Talán nem véletlen... :-)

    VálaszTörlés
  6. Olyan sallangmentesen írod, hogy pofonegyszerűenk tűnik az egész, pedig, ahhhh, idáig érzik az illata! :)

    VálaszTörlés
  7. Trinity, az kéne, igen! A tenger! Hozzászippantani azt a jellegzetes sós illatot!

    Andi, köszi :-) Biztos nem véletlen :-))

    Garffyka, dehát tényleg pofonegyszerű! Hát Neked magyarázzam :-)) Ez csak ízesítés, semmi más.

    Napmátka, köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  8. Már nőnek a bazslikomocskák a ládámban! :))

    VálaszTörlés
  9. Szia Viki! A bazsalikom így végezte nálunk, ebben a formában. Nagyon finom lett, és azok az illatok!! Én még egy kis olajbogyóval bolondítottam meg. Isteni!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.