2009. június 20., szombat

Tengeri hal gombával, kaliforniai paprikával



Tipikusan az a helyzet, hogy ezt most mi a csudának kereszteljem el? :-D

Ez volt az az ebéd, melyről Zuram 10 év házasság, s megannyi finom étel után 2 napig ódákat zengett. Reggel, délben, este! Kimondhatatlanul jól esett... Mindig, kivétel nélkül megdicséri a főztömet, illetve jelzi, hogyha valami nem nyerte el a tetszését, így ezt most szuperlatívuszként kellett értelmeznem :-))

Vizsga után főztem, kellően letompulva agyilag, egyértelműen arra hajtottam, hogy valamit minél gyorsabban, de azért finomat. Sikerült. Egyszerű fehérhúsú tengeri hal citrommal átsütve, majd egy hagymás-gombás-petrezselyemzöldes-paprikás mártásban átforrósítva.

Mikor megkóstoltam, nekem már akkor ízlett, de kicsit tartottam Zuram reakciójától: nem szereti a lecsót, ez meg itten kérem egy paprika, megpárolva! De ezek után lehet bepróbálkozok majd egy jó lecsóval...


Tengeri hal gombával, kaliforniai paprikával


Hozzávalók:
  • 50 dkg fagyasztott tengeri halfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg gomba
  • 1 + 1/2 kaliforniai paprika
  • 1/2 citrom leve és héja
  • 1 nagy/2 kisebb csokot petrezselyemzöld
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. ételkeményítő
  • só, bors

A halat kiolvasztjuk, megmossuk, tenyérnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Pici olajat forrósítunk, mindkét oldalát erős tűzön 1-1 perc alatt megkapatjuk, majd ráreszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a levét, és néhány perc alatt készre pároljuk.

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Rádobjuk a felszeletelt gombát, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet és a vékonyra csíkozott kaliforniai paprikát. Épp csak addig pároljuk, míg a paprika kicsit összeesik, de még roppanós! Sózzuk, borsozzuk.

A keményítőt kevés vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, az ételhez adjuk, elkeverjük. Mártás sűrűségűre hígítjuk (az imént sütöttünk mindent zsírjára!). Beletesszük a citromhéjjal-citromlével párolt halszeleteket, párolólevével együtt, kiforraljuk. Kóstoljuk, s igény szerint további citrommal tehető még pikánsabbá!

Párolt rizzsel tálaljuk.


6 megjegyzés:

  1. Szép lett a fotó-gratula!!!
    Finom lehetett a halacska-ezért voltak az ódák:)))

    VálaszTörlés
  2. Megvan a vasárnapi ebédünk!
    Köszi!
    Nagyon szépa fotó,finomnak néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Trin, mint az állat :-)

    Andi, várom a referálást, hogy ízlett! :-)

    VálaszTörlés
  4. Nem csak ízekben, képekben is egyre rafináltabb, profibb vagy! :D

    VálaszTörlés
  5. Most faltuk be:) és tényleg nagyon finom lett, bár egy keveset módosítottam rajta: tejföl helyett tejszínnel készítettem, és a kalifornai paprika helyett is csak sárga húsú paprika került bele...na meg a 1/2 helyett egy egész citrom került bele,mert rosszul emlékeztem a receptr:D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.