2009. június 7., vasárnap

Ropogós csirkemájfalatok zöldfűszeres újkrumplival



Tegnapi gyorsebédünk. Annál is inkább, mivel sikerült 10-ig aludnunk... Emberemlékezet óta nem fordult ilyen elő - de be kell valljam, iszonyú jólesett! Igazi, pihentető, mély alvás volt, sok-sok alvásmegvonás után!

A receptet már hétközben kinéztem a Nők Lapja Konyha júniusi számából - mintha csak előre éreztem volna a maratoni alvást :-)) A csirkemáj kívül ropogósra, belül vajpuhán omlósra sült a fűszeres kéregben, hozzá a tepsiben sült újkrumpli, friss fűszernövényekkel. Megnyaltuk a szánk szélét!

Ropogós csirkemájfalatok zöldfűszeres újkrumplival

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg csirkemáj
  • 2 ek. liszt
  • só és bors
  • 1 tk. majoranna
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 1 mk. pirospaprika

Körete:

  • 50 dkg kisebb szemű újkrumpli
  • ízlés szerint fűszernövények, nálam most bazsalikom és borsikafű

A körettel kezdünk, így azonos időben minden egyszerre lesz frissen kész. Az újkrumplit nagyjából megkapargatjuk, alaposan megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk. Tepsibe tesszük, kevés olajjal meglocsoljuk, majd puhára-ropogósra sütjük. Ha megsült, meghintjük sóval és finomra vágott zöldfűszerrel. Kész is!

A májakat megmossuk, papírtörlővel megszárogatjuk. Kettévágjuk, majd a nagyobbik májfelet még félbe, így egy májból lesz 3 kisebb darab.

A lisztet összekeverjük a fűszerekkel egy tálban. A hiedelmekkel ellentétben a kétlábú állatok máját sütés-főzés előtt is lehet sózni, nem lesz kemény! Szóval nyugodtan mehet a lisztbe a só is! Beledobáljuk a májakat a tálba, lazán összerázzuk, hogy mindenhol rátapadjon a liszt.

Serpenyőben felforrósítunk 6 ek. olajat, majd több részletben kisütjük a májakat. Mielőtt a serpenyőbe tennénk, a felesleges lisztet rázogassuk le, mert pillanat alatt megég, s keserű lesz az olaj! Érdemes fröccsenésgátló szitát (vagy micsodát) használni, mert a csirkemáj alattomosan, a legváratlanabb pillanatban képes "lőni"! Forró olajat persze. Oldalanként 3-5 perc alatt el is készül.

Frissen tálaljuk a fűszeres újkrumplival.

A máj hidegen is nagyon finom, ilyenkor el tudnék mellé képzelni valami könnyű joghurtos/tejfölös mártogatót, szintén friss zöldfűszerekkel! Vagy egy laza salátát minimál öntettel - csepp kis balzsamecet, olívaolaj...



11 megjegyzés:

  1. Ez így együtt nagyon finom lehetett! Éppen éhesen ülök itt, nálunk még most sül az ebéd és csak nyelek nagyokat :)

    VálaszTörlés
  2. Tudod, hogy szeretem a csirke májat!!!!Még mi sem ettünk...Picit kérek:)))

    VálaszTörlés
  3. Szóval ebédet nem ettünk ma, májat azért már igen, csak nem ma:))))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ritkán készítek májat, de ezt most nagyon megenném én is. pedig én ebéd után vagyok :)

    VálaszTörlés
  5. Lúdanyó, igazi nyári hipp-hopp finomság!

    Trinity :-)) Tessék gyorsan ebédelni!

    ManóAnyó, egy misét megér azon ritka alkalomkor,ha májat készítesz :-)

    VálaszTörlés
  6. Nem sok belsőséget eszem, de a csirkemájat nagyon szeretem, sütve pláne! El is olvastam, hogy készült Nálad, biztos mi is kipróbáljuk így!

    VálaszTörlés
  7. Érdekes, én is nagyon sokat aludtam a hétvégén! Valami lehetett a levegőben! :-)

    VálaszTörlés
  8. Napmátka, szívből ajánlom! Hidegen-melegen, nyami :-) Mi is csak májban utazunk, ha belsőségről van szó!

    Andi, másoktól is hallottam, hogy maratoni alvás volt :-) Biztos a front!

    VálaszTörlés
  9. Lányok, vasárnap telihold volt:))
    A máj ettől függetlenül biztosan finom volt...

    VálaszTörlés
  10. Kata most volt telihold? Pedig annyira követem az ilyeneket...
    Aham, a máj meg finom volt, telihold ide vagy oda :-) Arra nem volt hatással!

    VálaszTörlés
  11. És ma is telihold van? :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.