2009. február 13., péntek

Babonaságok - péntek 13.

Bár a 21. század hajnalán a népi babonák egy része eltűnőben van, még mindig akadnak olyanok, akik aggodalmaskodva tekintenek a naptárra, ha közeleg ez a dátum.

A 13-as számtól való pánikszerű félelemnek tudományos neve is van, aki ilyesmiben szenved, arra azt mondják, hogy triskaidekafóbiás. Aki emellett ráadásul a péntek 13-i naptól is hidegrázást kap, paraskevidekatriafóbia áldozata.

Vajon miért alakulhatott ki ez a hiedelem, hogy létezik egy nap, amikor a balszerencse minden sarkon ott les az emberre, s csak az alkalomra vár, amikor támadhat. A magyarázat elveszett az idők ködében, azonban a babona erős szálakkal kötődik a keresztény valláshoz. A hiedelem szerint valamilyen jelentős esemény történt pénteken, amely lehet Jézus keresztre feszítése, Éva és az alma esete Ádámmal, a nagy özönvíz kezdete, vagy a bábeli torony leomlása.

Chaucer a Canterbury mesék-ben is megénekelte, hogy a pénteki napon rossz, szerencsétlen dolgok szoktak történni. A hét utolsó munkanapjával kapcsolatos hiedelmek a 17. század közepétől gyakran feltűntek a nyugati irodalomban. A különféle forrásokban rögzített sorok számos tanácsot adnak, hogy milyen tevékenységet miért érdemes elkerülni a 13-ára eső pénteken. Legfőképpen azonban attól óvták az embereket, hogy bármilyen új vállalkozásba ezen a napon vágjanak bele.

„Ismertem egy öreg hölgyet, aki ha csütörtökön befejezhetett volna egy hímzést, mindig félretette másnapra, hogy ne egy új kézimunkával kelljen kezdenie a napot péntek 13-án” (ismeretlen szerző - 1883)

„Apám egyszer elhatározta, hogy pénteken kezd aratni, ám csütörtök este néhány ember fizetséget sem kérve learatta a szántóföldjének egyik felét, hogy elejét vegyék a pénteki kezdéssel járó balszerencsének” (ismeretlen szerző – 1933)

„A matrózok között sok van, aki babonás… egy pénteken megkezdett utazás pedig csak szerencsétlen lehet” (ismeretlen szerző - 1823)

„A pénteken születő gyermek balszerencsére van kárhoztatva” (ismeretlen szerző - 1846)

„Aki pénteken házasodik, küzdelmes életnek néz elébe” (ismeretlen szerző - 1879)

„Ha bármi újdonságot hallasz pénteken, egy újabb ránc lesz tőle az arcodon és egy évvel idősebbnek fogsz kinézni” (ismeretlen szerző -1883)

Egyedül a húsvétot megelőző nagypéntek számított kivételnek, amely nap szentsége ellensúlyozta a péntek szerencsétlen voltát.

A balszerencse és a tizenhármas szám közötti kapcsolat hasonlóan homályba vész. A leggyakoribb értelmezés szintén a keresztény hagyományból ered, amely szerint a Jézust eláruló Júdás volt az utolsó vacsoránál a tizenharmadik, aki helyet foglalt az asztalnál. A kialakult nyugati babona szerint, ha tizenhárom ember étkezik együtt, az egyikük egy éven belül meghal.

„A régi történet szerint az utolsó személynek – aki leül az asztal mellé – van a legnagyobb esélye arra, hogy ő legyen az ’elátkozott’” (ismeretlen szerző -1839)

A babona azonban nem csak szorosan a vacsorához kötődik, egy tizenhárom fős társaság minden esetben rosszat jelentett. A XIX. század végére pedig annyira általánossá vált a 13-as számtól való félelem, hogy az emberek nagyon ügyeltek rá, hogy kerüljék a baljóslatú számjegyeket, legyen szó akár hotelszobáról, éttermi asztalról vagy autókról.

A számhoz kapcsolódó babonákat általában kegyes csalásokkal oldották meg, átszámozták a szállodai szobákat, hogy ne legyen tizenhármas, sőt volt példa olyanra is, hogy egy épület tizenkettedik emelete után a tizennegyedik következett.

Látható tehát, hogy az emberiség külön-külön is ódzkodott péntektől és a tizenhármastól. Ha pedig a kettő egybeesett, kifejezetten nagynak találták az esélyt, hogy valakivel szerencsétlenség történjen. Ez a kombináció azonban – a snopes.com munkatársai szerint – a 20. században alakult ki. Bár egy hiedelem szerint a Templomos lovagok nagymestere, Jacques Demolay letartóztatásának a napjához – 1307. október 13-a – kötődik a babona kialakulása, ez csupán egy a napjainkban kialakult ferdítés.


Mit is fűzhetnék hozzá? Idén lesz 10 éve, hogy péntek 13-án igent mondtam Zuramnak, s bátran mondhatom, életem-életünk legjobb döntése volt :-))


Okosságok
innen

13 megjegyzés:

  1. Hát, ezt csak annyival tudom megtoldani, hogy mi pont ma 12 éve jöttünk össze (igaz, csütörtök volt), a boldogító igent pedig már 5 és fél éve mondtuk ki, szintén egy 13-án. Ez szombat volt, de akkor is. A menyasszonyi csokromban 13 szál rózsa volt, amikor bejutottam az egyetemre, 13. voltam a beiratkozásnál, és ha jól gondolkodnék, még biztos eszembe jutna ez-az.
    Imádom ezt a számot!!! :D
    Edith

    VálaszTörlés
  2. én meg ma 33 éve születtem meg, szintén pénteki napon :) éljen péntek 13!

    VálaszTörlés
  3. Sedith, szerintem is tök jó a 13 szám :-) Végigkíséri az életedet, ahogy látom :-)

    Süti, sok-sok-sok boldog születésnapot!!!!

    VálaszTörlés
  4. Na, akkor ez tk. egy tök szerencsés és jó szám, csak félreérti mindenki:)))))

    VálaszTörlés
  5. Á, rossz beidegződés, semmi más :-D

    VálaszTörlés
  6. Süti, boldog szülinapot! Édesapámnak is ma van! :D

    Érdekes módon, nemrég ez volt a témája az egyik leckének az angol kurzuson, és ott volt egy részlet valamilyen könyvből, ami a babonákkal foglalkozik. Rövid volt, de az volt a lényege, hoyg tulajdonképpen ez is pontosan egy olyan nap, mint a többi, csak éppen a negatív konnotációja miatt gondolnak rá másképp az emberek. Ezen a napon állandóan bennük van a félsz, hogy történik valami rossz, és éppen emiatt következik is be. Több a baleset, de csak azért mert az emberek "meghülyülnek" és sokkal figyelmetlenebbek, kevésbé óvatosak, mint máskor.
    És ez így eléggé logikus is, szerintem.
    De azt hiszem, a gének is felelősek azért, hogy valaki babonás-e vagy sem.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm :)

    további jó péntek 13-at mindenkinek!

    VálaszTörlés
  8. Nem kicsi szerepe van a médiának, sőt a korabeli "médiának", hogy ebből ilyen hiszti és pánik van.

    Mi meg csak lazán élvezzük a péntek 13-át :-D

    VálaszTörlés
  9. Bizonytalan vagyok!

    A Kedvesem 13-án született. Ma pedig (péntek 13) egy feket macska nézeget a nappaliban. Mondjuk mindkettő Cica hétköznap is erre jár. Ez a zért jó ugye?

    VálaszTörlés
  10. Max, szerintem ez a lehető legjobb kombináció :-D

    Kéményseprőt esetleg nem vártok? :-)))

    VálaszTörlés
  11. Ma a mi napunk is jól alakult, péntek és 13-a ide vagy oda :-)
    Pannicica, sok pusszancs Neked és Zuradnak :-)

    VálaszTörlés
  12. Garffyka, nagyon örülök neki :-))

    Nektek is puszi, szép álmokat!

    VálaszTörlés
  13. Szia!

    Volna nálam egy kérdés Neked, légyszi nézz be hozzám, köszönöm.

    max

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.