2009. február 12., csütörtök

Sajttál vacsorára - piaci nap volt :-)

A múlt szerdai piaci látogatásomon felbuzdulva most már célirányosan mentem ki a piacra. A sajtos standra igyekeztem, ahol múltkor olyan csodákat láttam, de olyanokat... Ráadásul előző nap járt nálam barátném, ő is útba ejtette a sajtospultot, s diós-áfonyás sajtot emlegetett, mint vásárfiát! Több sem kellett nekem :-)

Végül háromfajta sajtból vásároltam 1-1 darabot. A már emlegetett diós-áfonyás gomolya, zöldhagymás gomolya, tökmagos füstölt sajt tehéntejből. Este aztán felszeleteltem, cikkekre vágtam egy almát, néhány gerezd dió, s pár pirinyó szelet kenyeret pirítottam hozzá.





Az áfonyás-diós gomolya. Egy sótlan, natúr sajttésztát tessék elképzelni, benne a ropogós dió s az áfonya, hozzá a néni tanácsa: mézzel vagy lekvárral fogyasztandó! Ilyet sem hallottam még, sajthoz lekvár vagy méz, de megfogadtam - hisz szakember mondta - egyszerűen döbbenetes ízhatás! Hozzá 1-1 harapásnyi alma, elképesztő kombináció!


Zöldhagymás gomolya. Az egész sajtot átjárta a hagyma íze, nagyon finoman, nem tolakodóan, mintha harmatfriss tavaszi újhagymába harapna az ember. Mivel jobbára levélkék voltak benne, lehetséges, hogy medvehagymás sajtot kóstoltunk? Mellette ott kacsingatott rám a pultból a lilahagymás testvére is...

Füstölt sajt tökmaggal. Hmmm... Finom, lágy füstölés, ropogós tökmag, nagyon finom volt!

Vásárlás közben igyekeztem szóba elegyedni az eladó s egyben tulajdonos hölggyel. Kiderült, hogy semmi sajtüzem és ilyenek, manufaktúrában készítik ezeket a csodákat egy pici körösladányi családi gazdaságban (név és cím a szerkesztőségben :-) ). A sajtokon kívül házi tejfölt is kínáltak poharakba adagolva, s igazi, békebeli, tömbös házi vajat! Az áraik teljesen a földön járnak, mondhatnám, hogy bolti árak!

Zuram felettébb elégedetten vacsorázott be a sajtokból, almából, dióból, s a legnagyobb egyetértésben koronáztuk meg egy pohár könnyed, üde fehérborral :-)

8 megjegyzés:

  1. Áfonyás-diós, hmmmm, az valami eszméletlen jó kombináció lehet, még nem ettem....(Mifelénk a kapuvári Cserpes sajtüzeméből kerülnek ki hasonlóan finom, de árában is jól emészthető tejtermékek.)Klassz kis hidegtál lett belőle!!!!
    Jut eszembe: férjem eszegetett múltkor kecskesajtot ajándékba kapott fügelekvárral, az is isteni kombó!!!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is van Cserpes a szomszéd standon, de drágább, mint a néni.

    Ami a képen van, gyakorlatilag mindet megettük :-) Kicsit izgultam, Zuram mit fog szólni egy ilyen vacsorához, de felettébb lelkes partnernek bizonyult :-D

    VálaszTörlés
  3. Hol van ez a szuper piac????
    Sziszi

    VálaszTörlés
  4. Kár, hogy olyan messze vagy...A Cserpesnek nagyon jó gyümi joghurtjai, isteni teje, túrója, tejszínje,mascarponéja stb. van, de sajtból azért szerintem ennyiféle nincs...

    VálaszTörlés
  5. Hát akkor egészségetekre Viki és Z!
    A&Sz&R

    VálaszTörlés
  6. Aha mindezt világválság idején:-)

    VálaszTörlés
  7. Ancsika, köszi :-) Ettetek mézet az áfonyáshoz??

    Max, egy kétszemélyes háztartásba nem vettem ipari mennyiséget :-DD

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.