2009. március 6., péntek

Kiflicskék

Megkezdődött a márciusi vendégjárás - a mi családunkban a fél brigádnak ilyenkor van névnapja, születésnapja (a másik felének meg augusztusban). E két hónap messze übereli a karácsonyi jövést-menést, de komolyan!

Ilyenkor szépen asztalhoz ülünk, jókat eszünk, jókat iszunk, beszélgetünk, s ha a család azon része érkezik, akkor futkosunk a gyerekek után! Ami jóóóóó! Ma sógornőmék jöttek, Zuram nővére, három eleven tűz kiskorúval kiegészítve :-) Ezt úgy kell elképzelni, hogy első lépésben az összes mozdítható párnát hegybe rakták a földön, azon ugráltak boldogan, aztán bújócskázni kellett 40 m2-en, megcsodáltuk a fürdőszobában a csempére festett üvegmatricáimat, végül a nyakamba ült a 4 éves középső, és gurgulázva nevetett, hogy most ő a legnagyobb :-D

Lévén hétköznap és munkanap, már tegnap este beindítottam a munkálatokat egy 3 órás etappal, ma csak az utolsó simításokat kellett megejteni.

A bemelegítő iszogatás mellé harapásnyi kifliket sütöttem, jelen esetben kolbásszal töltve (mondom, kolbásztöltés volt András-napkor). Az alaptészta rendkívül jól variálható, úgy sós, mint édes verziót lehet belőle sütni. Kiflit kolbásszal, virslivel-mustárral, sajttal, kis papucsot lekvárral, túróval, dióval, mákkal, a fantáziánk szab csak határt.

Ma reggeli közben a kenyérsütő gép szépen megdagasztotta, műanyag tálba költöztettem, lefedve be a hűtőbe, s mire délután hazaértem, a megkelt tészta várt. Ez sült ki belőle:




Kiflicskék

Hozzávalók 40 darabhoz:
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 egész tojás
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 2,5 dkg friss élesztő
A felsorolás sorrendjében a hozzávalókat kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, megdagasztjuk, megkelesztjük. Vagy mint én, megdagasztjuk, hűtőbe tesszük, s órák múlva dolgozunk vele tovább.

A megkelt tésztát 5 egyforma darabra vágjuk, egyenként kör alakúra nyújtjuk. A kört 8 egyenlő háromszögre vágjuk késsel vagy derelyemetszővel. A szélesebbik vége felől megpakoljuk tetszés szerint töltelékkel, feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

Mivel az idő sürgetett, utólagos kelesztés nélkül egyből megsütöttem. Tojással lekenjük, s előmelegített, 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.

Ideális vendégváró, bulikaja, kis iszogatáshoz-beszélgetéshez nagyszerű harapnivaló!


5 megjegyzés:

  1. Tudtam, azért tűntél el, mert készülődsz!!!
    Remélem, ebből hagytál nekem is:)))

    VálaszTörlés
  2. Ide is, ide is! :-)
    Jó házigazdáskodást és vendégeskedést :-)

    VálaszTörlés
  3. A Druszámnak és a Hölgyeknek sok-sok boldogságot!
    max & family

    VálaszTörlés
  4. Trinity, nyisd az ablakot, van még 1-2 darab belőle :-)

    Maimoni, vegyél Te is belőle :-))

    Garffyka köszi, tök jól érezte magát mindenki! Mindhárom gyerek rajtam csüngött egész este :-)

    Max drága, köszi a jókívánságokat!!! Mondanám, hogy viszont kívánom, de majd holnap mondom ;-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.